Bangladesh: "Evangelisatie zeker mogelijk"

woensdag, 29 november 2017
Nieuws
Paus Francsicus bezoekt tot zaterdag Bangladesh. Hij ontmoet er een kleine christelijke minderheid én een levendige Kerk met veel hoop.
ACN-20140728-11817-Bangladesh-Medium

Christenen vormen een minderheid in Bangladesh, niet alleen getalsmatig, maar ook qua rechten. Zo’n 90% van de 156 miljoen inwoners van het Zuid-Aziatische land zijn Moslim. De op een na grootste religieuze groep zijn de hindoes, vormen zo’n 9%. Met ongeveer 270.000 gelovigen maakt de Katholieke Kerk slechts 0,2% van de totale bevolking uit. Ondanks de wettelijke en sociale discriminatie die de minderheid kent, is de Kerk hoopvol.

Bisschop Bejoy N. D’Cruze is de eerste bisschop van dit bisdom Sylhet, dat is opgericht in 2011. Hij heeft veel plannen. "In het begin had ik geen land. Ik had zelfs geen huis. Ik noemde mezelf een landloze en dakloze bisschop", vertelt hij. "In 1950 waren er 700 Katholieken in dit gebied. Toen het bisdom in 2011 werd opgericht, hadden we 18.000 Katholieken." De bisschop kijkt hoopvol naar de toekomst van de Kerk. "Er is veel mogelijk qua evangelisatie, ook al is dit een Moslim land, want er zijn zo’n 200 theeplantages met 700.000 Hindoe-werkers. Sommigen van hen staan open voor het Christendom."

Kerk in Nood steunt de Kerk in Bangladesh al jaren met de bouw van kapellen, de vorming van religieuzen en bestaanshulp voor deze herders. Vorig jaar heeft Kerk in Nood de katholieke Kerk in Bangladesh met ongeveer 560.000 euro ondersteund. De groei van het aantal vaak arme Katholieken maakt echter dat hulp nog steeds geboden is. Helpt u mee? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van "Bangladesh."