Bangladesh: christenen bedreigd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een katholiek gezin in de Bengaalse hoofdstad Dhaka wordt door moslims met de dood bedreigd omdat het weigert te vertrekken met achterlating van alle bezittingen.
bangladesh_-_rita_gomes_-200-x-150

Een katholiek gezin in de Bengaalse hoofdstad Dhaka wordt door moslims met de dood bedreigd omdat het weigert te vertrekken met achterlating van alle bezittingen.

In de vroege avond van 22 oktober werd het huis van de familie Gomes met vuurwapens beschoten. Twee weken eerder drong een groep van 150 moslims het huis binnen en pakte onder dreiging met geweld een deel van de tuin af door er een muur in te plaatsen. Toen de oudste dochter protesteerde werd zij geslagen. Dat alles gebeurde onder het toeziend oog van de politie die weigerde in te grijpen.

De moslims verwijderden ook het naambordje en het kruisje van het huis en hing er een bordje met Allah Akhbar (Allah is groot) voor in de plaats.

Volgens mevrouw Gomes zitten de buren achter het geweld, met name de familie Kazi. Samen met andere moslims proberen zij al een jaar om het katholieke gezin uit zijn huis te verdrijven.

Hetzelfde was al eerder gebeurd met andere katholieke gezinnen in de buurt. Daarvan zijn er naar India geëmigreerd. Tegenover AsiaNews heeft mevrouw Gomes gezegd dat de moslimburen "ons al heel lang proberen te dwingen ons huis te verkopen". Maar het gezin zorgt ook voor de ouders die te ziek en te oud zijn om te verhuizen.

"Omdat wij christenen zijn wil niemand ons helpen. De moslims hebben het voor het zeggen. Zij hebben ook nauwe banden met de regerende partij, de Awami League."

Het inpikken van land en woningen komt veel voor in Bangladesh. De slachtoffers zijn meestal leden van etnische, religieuze of tribale minderheden.
Tot de parochie van Dhaka behoren zo"n duizend katholieke gezinnen.

Bron: KN