Bangladesh: bekeerling bedreigd met de dood

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Bengaalse moslim die katholiek is geworden heeft onder moeten duiken nadat moslims hem dreigden te vermoorden.
william-gomes-200-x-150

Een Bengaalse moslim die katholiek is geworden heeft onder moeten duiken nadat moslims hem dreigden te vermoorden.

Vorige week vrijdag trok een groep boze islamieten naar het huis van William Gomes om hem en zijn gezin te vermoorden. Daartoe hadden zij card blanche gekregen van de moskeeleiding die zij eerder hadden gevraagd de man gestraft moest worden. Gomes kon met vrouw en kind ontkomen, maar hun huis ging in vlammen op. De journalist en mensenrechtenactivist was al eerder bedreigd, maar vorige week leek het er ook echt van te komen. Onder leiding van de lokale leider Nazmi Mohammed Uddin Titu trok een groep naar het huis van de afvallige.

Gomes zocht bescherming bij de politie, maar agenten van het bureau in Jatrabri wilden alleen diens klacht opnemen. De dienstdoende agent zei hem dat de politie pas kon ingrijpen zodra er iets was gebeurd. Bovendien zei hij niet verbaasd te zijn over de woede van de moslims.

Twee dagen eerder dreigde het al mis te gaan toen de plaatselijke politieke leider Mohammed Mijan Bandari een neef van Gomes aanviel omdat hij bij zijn "afvallige" familielid een bezoek wilde brengen. Toen Gomes tussenbeiden kwam kreeg werd hij direct door Bandari en diens ongeveer honderd medestanders met de dood bedreigd. De menigte trok pas af toen de politie de rust herstelde.

William Gomes heeft de steun gekregen van professor Buni Yani, een bevriende moslim en professor aan de Mohammadiyah Universiteit in Jakarta. Yani heeft de autoriteiten in Bangladesh opgeroepen de veiligheid van Gomes en zijn gezin te garanderen.

Gomes publiceert al geruime tijd over het geweld door fundamentalistische moslims tegen vrouwen en religieuze minderheden in Bangladesh, waaronder hindoes en christenen.

Bron: AsiaNews