Avondklok na moord op hindoeleider

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Indiase deelstaat Orissa is de avondklok ingesteld na de moord op een leider van een fundamentalistische hindoegroepering.
curfew-orissa

In de Indiase deelstaat Orissa is de avondklok ingesteld na de moord op een leider van een fundamentalistische hindoegroepering.

Het slachtoffer, Dhanu Pradhan, bezocht het overwegend christelijke dorp Kumharigaon in het district Kandhamal voor de inspectie van een in aanbouw zijnde school. Daar werd hij door drie mannen opgewacht en doodgeschoten. Gewelddadig

Pradhan was lid van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), een fundamentalistische hindoegroepering die mede verantwoordelijk wordt gehouden voor de golf van antichristelijk geweld die twee maanden geleden losbarstte na de moord op een andere hindoeleider.

Volgens de politie stond Pradhan op de dodenlijst van maoïsten, die ook de eerdere moord hebben opgeëist. Toch gaven de fundamentalistische hindoes de christenen de schuld van de moord op Swami Laxamananada Saraswati en ontketenden een waarschijnlijk eerder voorbereide geweldscampagne tegen christenen die ook oversloeg naar andere deelstaten. Daarbij zijn volgens parlementariërs alleen al in Orissa minstens 500 christenen omgekomen.

Paniek

De christenen vrezen dat deze moord tot nieuw oplaaiend geweld zal leiden. Volgens een woordvoerder van het bisdom Cuttack- Bhubaneshwar "grijpt de paniek steeds verder om zich heen". Er is volgens hem weinig nodig om de vlam opnieuw in de pan te doen slaan "gezien hun doel het christendom in Khandamal uit te roeien".

Zowel Pradhan als Saraswati waren verantwoordelijk voor een eerdere geweldsuitbarsting tegen christenen. Vorig jaar Kerst ontketenden zij in dezelfde deelstaat een golf van geweld tegen christenen. Daarbij gingen toen dertien kerken en honderden huizen van christenen in vlammen op. Drie christenen kwamen om.

Het hindoe-extremisme is zeer sterk in de deelstaat Orissa, die wordt geleid door de fundamentalistische BJP. In 1968 werd er een wet aangenomen die bekering tot een andere godsdienst verbood. In 1999 werd in Orissa de Australische zendeling Graham Staines en zijn twee zoontjes levend verbrand in zijn auto. In hetzelfde jaar werd er ook de katholieke priester Arul Doss vermoord.

Bron: KN/AsiaNews