Autobom ontploft buiten een kerk in het noord-oosten van Syrië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Op 14 november is in de stad Rakka, in het noordoosten van Syrië, is voor de Orthodoxe Kerk van de Annunciatie een autobom ontploft, met als gevolg onder de burgerbevolking twee doden en een...
20121119Syri

Op 14 november is in de stad Rakka, in het noordoosten van Syrië, is voor de Orthodoxe Kerk van de Annunciatie een autobom ontploft, met als gevolg onder de burgerbevolking twee doden en een gewonde vrouw. Volgens bronnen van Fides binnen de plaatselijke Christelijke gemeenschap heeft de bom het kerkgebouw beschadigd en onder de bevolking angst gezaaid. Sommigen zeggen dat de aanslag was gericht op de plaatselijke gouverneur die er net voorbijkwam.

Rakka ligt in de provincie van Jazirah, aan de noordelijke oever van de Eufraat in het oosten van Syrië dat grenst aan Turkije. Al dagen is deze provincie het strijdtoneel van zware gevechten en raken steden als Dayr az Zawr, Al Ḩasaka, Al QāmishlÄ« en Ra’s al "Ayn ernstig verscheurd door verschillende groeperingen (Koerden, Arabieren, Soennieten) die met elkaar en met de regerings troepen botsen. Eerwaarde Mgr. Eustathius Matta Roham, de Syrisch-Orthodoxe Aartsbisschop van Jazirahen de Eufraat, meldt aan Fides dat het overgrote deel van de Christenen (vooral uit Assyrische, Syrisch-Orthodoxe, Syrisch-Katholieke en kleine Armeense gemeenschappen) is gevlucht vanwege volstrekte onzekerheid, rebellen en buitenlandse strijders. In het stadje Ra’s al "Ayn bij de grens met Turkije zag de kleine Christelijke gemeenschap zich gedwongen om te vluchten naar Al Ḩasaka vanwege rebellen en ongeveer tweeduizend buitenlandse strijders. Maar Christelijke ooggetuigen meldden Fides dat zelfs daar de ‘situatie precair" is, en zij uitten hun grote bezorgdheid over het lot van de burgerbevolking. De aanval van 14 november is een voortzetting van een reeks waarin eerder al de Evangelische Kerk van Damascus werd vernietigd en voor de Syrische Orthodoxe Kerk in Dayr az Zawr een bom ontplofte.

Bron: Fides

Foto: article.wn.com

Vertaling: Camiel Donkers