Asia Bibi ook in hoger beroep ter dood veroordeeld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het hof van beroep in Lahore (Noord-Pakistan) heeft de terdoodveroordeling van Asia Bibi bevestigd. Dat maakte haar advocaat Naeem Shakir bekend. Zij is de eerste Pakistaanse vrouw die wegens godslastering ter dood wordt veroordeeld. Mensenrechtenorganisa
20140414_Pakistan2

Het hof van beroep in Lahore (Noord-Pakistan) heeft de terdoodveroordeling van Asia Bibi bevestigd. Dat maakte haar advocaat Naeem Shakir bekend. Zij is de eerste Pakistaanse vrouw die wegens godslastering ter dood wordt veroordeeld. Mensenrechtenorganisaties reageren met ongeloof. Zij beschouwen het proces van Asia Bibi als een symbooldossier in de strijd tegen het misbruik van de doodstraf voor godslastering tegen de religieuze minderheden in het land.

De doodstraf is uitgesproken op basis van het getuigenis van twee moslima’s, twee zussen. Hun getuigenis is bijzonder twijfelachtig, betoogde de verdediging. Maar het hof van beroep acht het voldoende om het doodvonnis ook in beroep te bevestigen. Volgens Shakir illustreert de uitspraak de toenemende invloed van extremisten in de Pakistaanse rechtspraak. Hij kondigt aan dat de echtgenoot van Asia Bibi bij het Pakistaanse Hooggerechtshof in beroep gaat tegen de straf.

De Pakistaanse Christen Asia Noreen, beter bekend als Asia Bibi, is moeder van vijf kinderen. Zij werd in november 2010 tot de dood veroordeeld. Sindsdien verblijft zij in de vrouwengevangenis van Multan. Het proces in beroep werd tot vier keer toe uitgesteld, mogelijk opdat het uit de internationale belangstelling zou geraken. De advocaat Mushtaq Gill, van de mensenrechtenorganisatie LEAD, zegt dat het proces duidelijk maakt dat men van de Pakistaanse justitie "in het bijzonder bij blasfemieprocessen – geen recht hoeft te verwachten voor christenen, die slechts als tweederangsburgers worden beschouwd.

Bron: Kerknet