Arts adopteert kinderen, geraakt door oorlog

Project
We horen zelden over ze: de anderhalf miljoenen Oekraïners die in eigen land zijn gevlucht voor de oorlog die hun huizen vernietigt en gezinnen bedreigt.
Oekraïne-Dr-Sergiej

Bevlogen artsen zoals dokter Sergiej en zijn vrouw Luda, zelf anesthesist, die drie door hun ouders in de steek gelaten kinderen adopteerden. “De kogel die het meest dichtbij kwam, sloeg op twintig meter van ons huis in. Het was beangstigend voor de kinderen toen de voorruit werd geraakt en scherven het dak raakten. Na het vuurgevecht vroeg Sasha ons “Wat gebeurt er als ze ons vermoorden?…”

De kinderen hebben sowieso al de nodige bagage, legt Sergiej uit. “Een oude man vond Sasha in een plastic tas op het busstation en bracht hem naar mijn ziekenhuis. Hij zegt altijd ‘Ik ben jullie geschenk, want geschenken worden ook in tassen verpakt. Nadia werd door haar ouders ‘verhuurd’ aan een oude vrouw om geld te bedelen. Toen zij stierf, lieten ze Nadia vijf dagen alleen in hun flat, zonder licht, zonder eten. En de moeder van Boghdan liet hem achter bij een oude buurvrouw. Ze zei dat ze de volgende dag terug zou komen, maar heeft dit nooit gedaan.”

Direct na de eerste schoten brachten ze de kinderen in veiligheid. “We bleven zelf en wisten niet of we de kinderen weer zouden zien. En we bidden…” Na een half jaar besloten ze toch te vertrekken; naar Charkov, in het noorden van Oekraïne, waar Ania en Julia, hun oudste dochters studeren. “Het belangrijkst is dat ons gezin samen is. We zijn blij. We hebben een half jaar bombardementen overleefd en hebben geleerd blij te zijn met kleine dingen.”

Wel erkent de kinderarts dat het lastig is samen met zijn kinderen op één kamer te leven. Dochter Nadia verwoordt de situatie gevat: “We hebben een grotere flat nodig. We zijn met drie tieners…” Sergiej zou graag meer ruimte bieden aan zijn kinderen, maar verdient nu niet meer dan een beginnend arts. En Luda is slechts vrijwilliger in het sociaal centrum van de Kerk in Charkov, waar ze zich inzet voor haar medevluchtelingen.

Voor € 20 kan de Kerk een gezin bijstaan met een levensmiddelenpakket. Helpt u mee zodat de Kerk onderdak, eten en kleren kan bieden aan gevluchte gezinnen als dat van dokter Sergiej? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van "Steun aan Oekraïne."