Arrestaties na islamitisch gebed in de kathedraal van Cordoba

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Na een islamitisch gebed in de katholieke kathedraal van Cordoba zijn twee Oostenrijkers gearresteerd.

Na een islamitisch gebed in de katholieke kathedraal van Cordoba zijn twee Oostenrijkers gearresteerd.

De twee hadden zich met geweld tegen de politie verzet, berichtten Spaanse media donderdag. Er wordt sinds lange tijd gestreden over een gemeenschappelijk gebruik van de voormalige moskee en huidige kathedraal door katholieken en moslims.

Over het recente incident zijn de verklaringen tegenstrijdig. Volgens verschillende mediaberichten kwamen ongeveer 118 mannen naar de kathedraal om daar islamitische gebeden te verrichten. Particulier beveiligingspersoneel vroeg hun hiermee op te houden. Daarop werden de bewakers bedreigd. Zij belden de politie. Naar verluidt kwam het tot een handgemeen tussen enkele mannen en de politie. Twee Oostenrijkers werden hiervoor gearresteerd.

De inmiddels wereldberoemde katholieke kathedraal van Cordoba werd in de achtste eeuw door de islamitische veroveraars als moskee ingericht. Tot de 13e eeuw was het de grootste moskee in het westen. Pas na het einde van de islamitische overheersing in Spanje werd de grote moskee in 1236 tot katholieke kerk omgebouwd. Met name de lokale moslims eisen dat de kerk door katholieken en moslims voor gebed kan worden gebruikt.