Arrestatie Mladic draagt bij aan verzoening"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De arrestatie van de vermoedelijke oorlogsmisdadiger Ratko Mladic is een belangrijke bijdrage aan de verzoening tussen de volken. Dat zei de Servische katholieke bisschop Laszlo Nemet donderdag tegenover de Keulse Domradio. "Ik ben...
20110530Servi01

De arrestatie van de vermoedelijke oorlogsmisdadiger Ratko Mladic is een belangrijke bijdrage aan de verzoening tussen de volken. Dat zei de Servische katholieke bisschop Laszlo Nemet donderdag tegenover de Keulse Domradio. "Ik ben blij en hoopvol, dat er iets gebeurt in de richting van verzoening." Tegelijkertijd is de bisschop van Zrenjanin bang voor onrust.

Toen de vroegere Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en de Servische ex-president Slobodan Milosevic gearresteerd werden, waren er twee tot drie dagen lang demonstranten op straat. Volgens mgr. Nemet waren er in Servië mensen die er groot belang bij hadden dat Mladic niet zou worden opgepakt. De generaal beschikt over ongelooflijk veel informatie over de oorlog, de financiering daarvan of de rol van Milosevic, aldus de bisschop. Met die informatie zou Mladic Servië veel schade kunnen berokkenen, zei hij. Mgr. Nemet wees op berichten dat Mladic een zware beroerte gehad zou hebben en dat zijn rechterhand verlamd is. "Ik weet niet of hij er psychisch voor de volle 100 procent bij is."

Voorwaarden

De zorgen over de gezondheidstoestand van Mladic zijn inmiddels voldoende op de achtergrond geraakt om hem toch uit te leveren aan het Joegoslavië-tribunaal. Het lijkt er sterk op dat het verhaal over zijn zwakke gezondheid onderdeel vormt van Servische pogingen om de legerleider niet te laten uitleveren. Dat Mladic uiteoendelijk overstag ging blijkt samen te hangen met de toekenning van de voorwaarden die hij stelde: dat er voor zijn familie gezorgd zou worden, hij een pensioen zou krijgen en een waardige begrafenis. Bovendien werd hem voorgehouden dat hij beter als martelaar naar Den Haag kon gaan dan in een hol in Servië te leven. (Bron: KNA)