Armenië: steun aan Syrische gezinnen

Project
armenie_syrie_vluchtelingen

Levensonderhoud

In Armenië krijgen veertig kwetsbare gevluchte Syrische gezinnen vouchers van € 40 voor levensonderhoud. Ook krijgen de vluchtelingen, met name vrouwen, psychosociale begeleiding Sommige gezinnen zijn nieuw in Armenië, andere zijn er al twee of drie jaar zonder dat er iets in hun leven is veranderd. Zij wonen met name in gehuurde flats en zijn niet in staat om de gemeentelijke bijdragen, huur, voedsel of medische voorzieningen te betalen. De meesten wonen in koude huizen, omdat elektrische kachels of verwarmingsketels op gas ontbreken.

Schrijnend

De situaties van de vluchtelingen is vaak schrijnend. Een 80-jarige vrouw wordt in de winter toegedekt met wel een dozijn dekens om maar niet te bevriezen. Ze is blind en verlamd aan haar benen en heeft constant de hulp van haar twee dochters nodig. Zo ook medicijnen, voedsel en verwarming. Bij het horen van de stem van bezoekers stromen de tranen over haar wangen. Een andere vrouw is al die tijd stil. Zij heeft haar zoon, een soldaat, in Syrië verloren. Alleen haar kleinkinderen kunnen haar nog een beetje troosten.

Opleiding

Arpy Pchakchyan’s gezin is in december vorig jaar in Armenië aangekomen. Zij leefden met twee kinderen, Zheni (15 jaar) en Caro (10 jaar), lange tijd in Aleppo, zonder water, voedsel en in slechte hygiënische omstandigheden. Ze wonen in een tweekamerflat, gehuurd door Arpy’s moeder. In deze flat wonen in totaal acht mensen. Ondanks alle moeilijkheden zijn ze blij dat ze naar Armenië konden komen om daar hun familie weer te ontmoeten en ook omdat ze nog in leven zijn. Arpy zou graag een beroepsopleiding willen doen, net als haar zus Mari, die een manicure-opleiding volgde en nu haar geld verdient met behandeling-aan-huis. Ze is de weldoeners van Kerk in Nood dankbaar voor de training en de humanitaire bijstand die zij mochten ontvangen.

Kerk in Nood blijft de Syrische vluchtelingen in Armenië steunen. Helpt u mee, zodat mensen als Arpy geholpen worden om op eigen benen te staan?