De patriarch van de orthodox Armeense Kerk, Karekim III, heeft een officiële rondschrijfbrief gepubliceerd waarin hij een jaar lanceert met evenementen om de Armeense Genocide te herdenken. Het bloedbad waarin 1,5 miljoen Armeniërs gedood werden, vond plaats in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. Eerst onder sultan Abdul Hamid II, daarna onder de regering van de Jonge Turken en ten slotte onder Kemal Ataturk, de vader van de moderne Turkse Republiek, die hij in 1923 stichtte.
De Armeniërs waren een doelwit tijdens de genocide omdat zij Christen waren, goed onderwijs hadden gevolgd en een middenklasse vormde in Turkije. In 1915 werden hun scholen, kerken en organisaties gebrandmerkt en onder dwang gesloten. In dat jaar werden zij opgejaagd, gedood, verkracht, en gedwongen allerlei daden van geweld en vernedering te verdragen. Daarna werden ze gedeporteerd door de woestijn van Syrië, waar ze verstoken van welk levensonderhoud dan ook in grote getale stierven. Ze werden onder massagraven bedolven. Treinen met vluchtelingen werden in vuur en vlam gezet. De weinige overlevenden bereikten uitgeput en halfdood Syrië en Libanon. Of het grondgebied van wat tegenwoordig Armenië heet en in die tijd onder het Russische rijk viel en dan onder de Sovjet Unie
De Parijse Conferentie van 1920 erkende het optreden van Turkije als een genocide. Daarna hebben minstens 20 landen de genocide erkend, behalve Turkije dat vasthoudt aan het standpunt dat het bloedbad het gevolg was van de strijd tegen onafhankelijkheidsbewegingen. Het is zelfs verboden om de strijd als een genocide te benoemen. Noch in het onderwijs, noch in de media. De Turkse journalist Hrant Dink werd in 2007 vermoord omdat hij zich niet hield aan dat verbod. Wel heeft premier Erdogan vorig jaar zijn condoleances uitgesproken tegen de nakomelingen van de Armeniërs.
In zijn rondschrijfbrief kondigt patriarch Karakin II aan dat hij een eucharistieviering zal celebreren op 23 april 2015 en daarin alle slachtoffers van de genocide, die gedood werden vanwege hun geloof en hun vaderland, heilig zal verklaren. Ook verklaarde hij dat 24 april voortaan een dag van herdenking zal zijn van de heilige martelaren van de genocide. Volgens nog onbevestigde berichten zal ook paus Franciscus op 24 april 2015 een Heilige Mis vieren op het Sint-Pietersplein ter herdenking van de Armeense genocide.
Bron: AsiaNews
Foto: rtvoost.nl