Armeense Catholicos wil erkenning van Armeense genocide

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De recente stappen die Turkse autoriteiten hebben gezet in het teruggeven van na 1936 geconfisqueerde eigendommen aan religieuze minderheden zijn niet "compleet". Dat stelt...
20111003Armeni01

De recente stappen die Turkse autoriteiten hebben gezet in het teruggeven van na 1936 geconfisqueerde eigendommen aan religieuze minderheden zijn niet "compleet". Dat stelt Catholicos Aram I Kechichian in een open brief aan de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Voor het hoofd van de Armeens orthodoxe Kerk, wiens zetel is gelegen in de Turkse provincie Cilicia, is er pas gerechtigheid voor de Armeniërs als Turkije de genocide van 1915 erkent en als private en kerkelijke eigendommen die toen werden geconfisqueerd, teruggegeven worden.


"Via mediaberichten," schrijft de Catholicos," hebben we vernomen dat uw regering van plan is eigendommen terug te geven die na 1936 zijn geconfisqueerd van religieuze minderheden. Deze beslissing is ongetwijfeld een gevolg van de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en van onderzoek van het Amerikaanse Congres naar Turkse druk op Christelijke minderheden" "Als spiritueel en wettelijk hoofd van de Heilige Stoel van Cilicia, die verdreven werd van haar historische zete , en als vertegenwoordiger van de kinderen van de Armeense Kerk, die door Turkije verbannen werden en zich over de hele wereld verspreidden, beschouwen wij uw beslissing van 27 augustus 2011 niet compleet en ongerechtigd. De Heilige Stoel van Cilicia," vervolgt de Catholicos, "blijft de rechtmatige eigenaar van talloze kerken, ziekenhuizen, verpleegstershuizen, weeshuizen, kerkhoven en andere bezittingen die de Kerk toebehoren en die door Turkse autoriteiten ten tijde van de Armeense genocide van 1915 zijn geconfisqueerd."

 

Twijfelachtig

Maar de Catholicos gaat verder met zijn beschuldiging. "Dit geldt ook voor de kinderen van het Armeense volk, die de wettelijke eigenaren zijn van huizen, zaken, landgoederen en andere bezittingen die zij van hun voorouders erfden en die verloren gingen tijdens de genocide die de Ottomaanse Turkse regering plande en uitvoerde. Het besluit van uw regering mag dan tegemoetkomen aan de eisen van de Europese Unie , maar kan nooit gezien worden als legaal of relevant. Hoewel de maatregel getroffen is in naam van gerechtigheid, is zij twijfelachtig en selectief en in tegenspraak met de geschiedenis en democratische waarden en principes." De Catholicos geeft toe dat internationale instituties als het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Parlement de taak hebben democratische principes en waarden te verdedigen en toe te zien op de naleving ervan. "Maar," stelt Catholicos Aram, "de mensen zijn het geweten en de herinnering van zulke principes en waarden."

Geloofwaardigheid

Als Hoge Commissaris voor Vluchtelingen en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1922 zei Fridtjof Nansen in Armenia and the Near East dat het Armeense volk de hoop nooit laat varen en moedig wacht en werkt. "Zij gaan door met wachten," schreef hij. ‘sta mij toe hieraan toe te voegen dat het Armeense volk nooit ophoudt gerechtigheid te vragen van Turkije inzake de Armeense genocide. Het volk zal nooit stoppen hun mensenrechten op te eisen," aldus de Catholicos. "Mijnheer premier, uw instaan voor gerechtigheid en mensenrechten zal alleen aan geloofwaardigheid winnen als u de Armeense genocide erkent." (bron: AsiaNews)