Apocalyptische taferelen in Centraal-Afrikaanse republiek

donderdag, 30 juli 2015
Nieuws
De missionaris pater Aurelio Gazzera heeft Kerk in Nood laten weten dat de toestand in het bisdom Bouar in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek drastisch verslechtert. De Italiaanse Karmeliet: "De laatste dagen is...

Meer dan 3.500 huizen platgebrand in het bisdom Bouar; duizenden mensen op de vlucht

 

De missionaris pater Aurelio Gazzera heeft Kerk in Nood laten weten dat de toestand in het bisdom Bouar in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek drastisch verslechtert. De Italiaanse Karmeliet: "De laatste dagen is er veel gebeurd, en de rebellen worden steeds gewelddadiger." Alleen al in de stad Bohong zijn meer dan 3.500 huizen platgebrand. Gazzera: "Apocalyptische taferelen deden zich voor. Veel mensen zijn vermoord, en hun lichamen liggen nog steeds in de straten."

 

Sinds augustus zijn er 6.500 vluchtelingen aangekomen in Bozoum, waar één van de vijf missieposten van de Karmelieten is gevestigd. Vele duizenden mensen zijn op de vlucht en hielden zich verscholen in de bossen uit angst voor de rebellen, zegt Gazzera. "Zij zijn intens getraumatiseerd en hebben alles verloren."

 

Twee weken geleden hebben er rondom de stad Bossangoa zware gevechten plaatsgevonden, waarbij minstens 60 mensen zijn omgekomen. Meer dan 30.000 mensen, ongeveer 80 procent van de bevolking, zijn gevlucht. Gazzera legt uit: "De toestand is erg verwarrend. Enerzijds wordt er gezegd dat aanhangers van de afgezette oud-president Bozize hebben gevochten tegen de Séléka; maar anderzijds hoorde ik van een ooggetuige die te voet was gevlucht van Bossangoa naar Bozoum, dat het hele gebeuren was begonnen met gevechten tussen de Séléka en jonge inwoners van die stad." De toestand bevat een "zeer gevaarlijk mengsel dat bestaat uit verschillende gewapende groeperingen en Séléka-rebellen die steeds gemakkelijker geweld gebruiken". Deze rebellen hebben begin dit jaar in maart de macht gegrepen.

 

De missionaris, die al twintig jaar werkzaam is in de Centraal-Afrikaanse Republiek, maakt zich grote zorgen over het groeiende conflict tussen Moslims en Christenen. Volgens Gazzera konden de mensen tot voor kort goed met elkaar overweg. Maar de komst van de Islamitische rebellen uit Soedan en Tsjaad, die alleen Arabisch spreken, "heeft veel kapotgemaakt". De aanvallen van de afgelopen dagen laten een patroon zien dat vergelijkbaar is met wat er meestal gebeurt bij aanvallen door de Séléka: "Er werd niet één Islamitisch huis platgebrand". Er zijn al veel gevallen geweest waarbij jonge Moslims voor de rebellen huizen hebben aangewezen die ze moesten platbranden of plunderen. De Karmeliet verzucht: "Het is alsof de machtsgreep van afgelopen maart het slechtste uit de mensen heeft gehaald."

 

Volgens Gazzera is het "moeilijk te zeggen hoe alles zich verder zal ontwikkelen. Het is mogelijk dat er nieuwe gevechten zullen uitbreken. Maar zelfs nu al zal de wederopbouw jaren duren: de herbouw van gebouwen, maar ook "en zelfs nog belangrijker "de innerlijke opbouw van de mensen. De mensen zijn bitter, maar dragen tegelijkertijd hun last met grote waardigheid. Ondanks alles is er geen haat of boosheid te bespeuren jegens de veroorzakers van deze verdrietige dingen. Maar de mensen zijn ook erg vermoeid, want niets werkt. De staat is afwezig. De mensen zijn bang voor de toekomst en zien geen licht aan het eind van de tunnel. En het lijkt wel alsof niemand ook maar iets hierover hoort en dat er niets wordt gedaan om het op te lossen. Maar tegelijkertijd bestaat er een groot geloof: de zin die je het vaakst hoort, is: ‘NZAPA A YEKE’ "’God is hier’."

 

Bron en foto’s: Kerk in Nood
Vertaling: Camiel Donkers