Angst voor toenemende islamisering Tanzania

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In een interview met Kerk in Nood waarschuwt Mgr. Bernadin Mfumbusa, bisschop van Kondoa in Tanzania, voor de toenemende islamisering van zijn land. Het aantal rondtrekkende predikers uit...

In een interview met Kerk in Nood waarschuwt Mgr. Bernadin Mfumbusa, bisschop van Kondoa in Tanzania, voor de toenemende islamisering van zijn land. Het aantal rondtrekkende predikers uit Saoedi-Arabië en Sudan wordt als maar groter en Moslims stellen steeds meer politieke eisen.

"In het hele land zijn veel meer gesluierde vrouwen te zien dan in het verleden, zelfs kleine meisjes. Ook worden mensen steeds meer uitgescholden", zo zegt de bisschop. Intussen neemt het aantal koranscholen toe, waar leerlingen worden aangemoedigd niet naar de verplichte reguliere onderwijs te gaan. Tot heftige botsingen is het tot dusver in het bisdom Kondoa niet gekomen. "Maar op de Katholieke scholen waar ook Moslims naar toe gaan, moeten we voorzichtig te werk gaan om ongewenste incidenten te voorkomen", tekent Mgr. Mfumbusa hierbij aan.

In de semi-autonome deelstaat Zanzibar is, in tegenstelling tot andere deelstaten, de sharia reeds van kracht. Ook wordt geprobeerd de sharia niet alleen op de burgerlijke wet toe te passen, bij voorbeeld om huwelijks- of successierecht te regelen, maar ook op het wetboek van strafrecht. Geëist wordt het islamitisch recht voor alle inwoners te laten gelden, niet alleen voor Moslims. Motief hiervoor is dat Moslims anders in de verleiding zouden komen zich aan het moslimrecht te onttrekken door te verklaren geen moslim te zijn. Om dit te voorkomen, zou de sharia voor iedere burger dienen te gelden. "De laatste tijd wordt ook in andere niet-Islamitische delen van Tanzania, steeds luider geroepen om de de sharia in te voeren", zo stelt de bisschop.

Van de 45 miljoen inwoners van Tanzania zijn iets meer dan 12 miljoen Katholiek. In totaal is meer dan de helft van de bevolking Christen; 31% is Moslim.