Angst voor nieuwe oorlog in Sudan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het in 2005 moeizaam bereikte vredesakkoord in Sudan dreigt te bezwijken onder de blijvende verdeeldheid tussen Noord en Zuid in het land.
vluchtelingen-darfur-foto-hdptcar-ccby-1-12-2009-11-08-47-200-x-150

Het in 2005 moeizaam bereikte vredesakkoord in Sudan dreigt te bezwijken onder de blijvende verdeeldheid tussen Noord en Zuid in het land.

Tot die conclusie kwam de Sudan Studies Conference in Pretoria (Zuid-Afrika). De conferentie was de achtste in een serie academische bijeenkomsten over Sudan, waar gesproken werd over de toekomst van het land na 2011. In dat jaar verloopt het voorlopig vredesakkoord tussen het regime van het Nationaal Islamitisch Front en de National Congrespartij (NIF/NCP) in Khartoem en de zuidelijke Sudanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM).

Onafhankelijkheid

Adam Cholong, SPLM-parlementariër in Khartoem, denkt dat minstens 90 procent van de Zuid-Sudanezen onafhankelijkheid van de regering in het Noorden wil. De regering in Khartoem werkt die ambities volgens hem tegen, onder meer door wetgeving voor een referendum over de toekomst van het Zuiden te vertragen."De regering in Noord-Sudan weet dat veel Zuid-Sudanezen bij een referendum voor onafhankelijkheid zullen stemmen", zegt hij. "Daarom stelt zij nu dat een meerderheid niet voldoende is. De opkomst bij het referendum moet extreem hoog zijn." Het is de laatste schermutseling over de details van een referendum dat al twee jaar achterligt op schema.

Religieuze spanningen

Religieuze verschillen vormen ook een groot struikelblok in het land waar de islamitische shariawetgeving van kracht is. Sudan heeft een moslimmeerderheid, maar de invoering van de sharia in 1983 stuitte op grote weerstand in het christelijke Zuiden en wakkerde de burgeroorlog aan.Carolyn Fluehr-Lobban, een expert op het gebied van islamitisch recht en samenleving, zegt dat in de vredesovereenkomst uit 2004 onder meer is vastgelegd dat de sharia alleen in het Noorden geldig is. Veel zuiderlingen zijn tijdens de oorlog echter naar het Noorden gevlucht en uit onderzoek blijkt dat sommige straffen uit de sharia in de hoofdstad en in vluchtelingenkampen ook worden opgelegd aan niet-moslims.Een paar jaar geleden werd een commissie in het leven geroepen om zich te buigen over de status van niet-moslims in Khartoem, maar dat leverde tot nu toe weinig op. De kwestie rond de shariawetgeving zal los van de uitkomst van het referendum moeten worden opgelost."Als het Noorden en Zuiden zich verenigen, dan is het noodzakelijk om een meer seculiere samenleving te creëren", zegt Fluerh-Lobban. "Als ze uit elkaar gaan, blijft er een probleem bestaan met de omvangrijke niet-islamitische bevolking in het Noorden."

Onwillig

De onderhandelingen over deze onderwerpen verlopen moeizaam. Volgens Cholong boycotten SPLM-parlementariërs kabinetsbijeenkomsten, omdat de NIF/NCP weigert te debatteren over vitale kwesties als de referendumwet, nationale veiligheid en de herziening van grens tussen het Noorden en Zuiden. Hij ziet geen toekomst voor een verenigd Sudan. "Eenheid is de oorzaak van het conflict in het land. Eenheid is duidelijk niet wat mensen willen, anders zou er wel vrede zijn."

Bron: IPS