Angst in Egypte na succes extremisten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Katholieke leiders in Egypte maken zich ongerust na het schokkende resultaat van de eerste ronde van de parlements-verkiezingen. Bij deze verkiezingen behaalden de Islamistische partijen meer dan 65 procent van...

Katholieke leiders in Egypte maken zich ongerust na het schokkende resultaat van de eerste ronde van de parlements-verkiezingen. Bij deze verkiezingen behaalden de Islamistische partijen meer dan 65 procent van de stemmen.

De verkiezingen werden afgelopen week in de 27 Egyptische provincies waaronder Cairo en Alexandrië gehouden. De partij voor Vrijheid en Recht van de fundamentalistische Moslim Broederschap verkreeg 45 procent van de stemmen. Maar de grote verrassing was de "Nour"partij "gesteund door de nog extremere Salafisten"die 21 procent behaalde. Een coalitie van seculiere partijen kreeg niet meer dan 25 procent.

In een commentaar op deze uitslagen, verklaarde pater Antoine Rafic Greiche, de officiële woordvoerder van de Katholieke Kerk in Egypte: "We hadden verwacht dat de Moslim Broeders het goed zouden doen, maar het succes van de Salafisten was een complete verrassing. Hun succes is reden voor bezorgdheid, niet alleen voor Christenen maar ook voor gematigde Moslims die bijzonder teleurgesteld zullen zijn door wat er is gebeurd." Als toelichting op de dreiging die de Salafisten en de Nour partij vormen, merkte pater Greiche op: "De Salafisten willen een einde maken aan het toerisme, vrouwen verbieden badkleding te dragen en hen verplichten zich volledig te sluieren. Voor hen zijn Christenen en zelfs gematigde Moslims "Kaffers" (minachtende aanduiding voor niet-Moslims) en zij laten er geen twijfel over bestaan dat zij de Islamitische wet, de Shari"a, willen invoeren." Met verwijzing naar een aantal, door Salafisten opgeëiste, aanslagen op kerken dit jaar, zei pater Greiche: "De Salafisten vinden dat Christenen moeten vertrekken naar de Verenigde Staten, Frankrijk, Engeland of een ander westers land. Zij spreken steeds over Egypte als een Islamitische land, terwijl hier 13 miljoen Christenen leven." Naar zijn zeggen, zijn de Moslim Broeders strenge dogmatici die zich echter nog verder zouden kunnen verharden onder invloed van de Salafisten die in vergelijking met hen over weinig politieke ervaring beschikken.

De Koptisch Katholieke bisschop, Mgr. Kyrillos William van Assiut uit Boven Egypte gaf als zijn mening: "We zijn niet bang voor de Salafisten en de Moslim Broederschap. We zijn wel verrast door het succes van de Salafisten, maar we moeten afwachten wat er in de twee volgende verkiezingsrondes gaat gebeuren."

Van zijn kant verklaarde de Koptisch Katholieke bisschop, Mgr Antonios Aziz Mina van Giza: "De Moslim Broeders weten wat zij willen. Ik ben ongerust over wat zij "en de Salafisten "zouden kunnen doen als zij aan de macht komen."

Maar zowel de ene als de andere bisschop waarschuwde voor overhaaste conclusies over de situatie en onderstreepte dat de verkiezingen nog in de beginfase verkeren. Volgens pater Greiche hebben beschuldigingen van knoeierijen bij de verkiezingen geleid tot gedeeltelijke annulering en het bepalen van nieuwe verkiezingen volgende maand. Mgr. William zei hierover: "we moeten afwachten wat er verder gaat gebeuren. De seculiere en liberale partijen zijn erg jong en het valt te verwachten dat zij zich verder organiseren en meer aanhang verwerven." Mgr. Aziz voegde hieraan toe: "Wat we in de afgelopen dagen hebben gezien, is pas de eerste fase. Het is te vroeg om te zeggen wat deze uitslagen echt betekenen."

De verkiezingen bestaan uit drie rondes; de volgende twee zullen plaatsvinden op 14 december en 3 januari 2012. Zij zullen ook in provincies en steden worden gehouden en in meer conservatieve en plattelands districten.

Bron: Kerk in Nood Foto: blogspot.com