Amsterdam staat stil bij vermoorde Christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Tijdens de Avond van de Martelaren op 29 maart 2012 in de Nicolaaskerk in Amsterdam (tegenover het Centraal Station) van 18.00 tot 21.30 uur wordt in gebed en getuigenis...

Tijdens de Avond van de Martelaren op 29 maart 2012 in de Nicolaaskerk in Amsterdam (tegenover het Centraal Station) van 18.00 tot 21.30 uur wordt in gebed en getuigenis stil gestaan bij de Christenen die in 2011 vermoord zijn om hun geloof. Op deze gebedsavond, een initiatief van Kerk in Nood, zullen drie gerenommeerde internationale sprekers uit o.a. Pakistan en Egypte hun persoonlijke ervaringen delen op het gebied van mensenrechtenschendingen die de Christelijke minderheden in die landen te verduren hebben.

Afgelopen jaar is er in de wereld wederom bijzonder veel geweld tegen Christenen gebruikt waarbij velen vermoord zijn. Het nieuwe jaar 2011 begon met een bloedige aanslag op een kerk in Alexandrië, Egypte, waarbij meer dan 20 Kopten omkwamen. In het zelfde Egypte viel het leger in oktober een demonstratie door Kopten aan waarbij 24 mensen gedood werden. De minister voor de minderheden in Pakistan, een Katholiek, werd in maart vermoord omdat hij zich uitsprak tegen de blasfemiewetten en opkwam voor de mensenrechten in zijn land. Zijn moordenaar loopt nog altijd vrij rond. Voor Islamisten is deze moord een heldendaad. In Nigeria heeft de Boko Haram in 2011 ruim 350 kerken met de grond gelijk gemaakt en zeer veel Christenen vermoord. De bloedigste aanslag was tijdens een Kerstviering waarbij 35 mensen om het leven kwamen.

Drie internationale sprekers zullen uit eigen ervaring vertellen over de mensenrechtenschendingen in hun land en de vermoorde Christenen die ze vaak persoonlijk kenden. Mgr. Joseph Coutts, aartsbisschop van Karachi en voorzitter van de bisschoppenconferentie van Pakistan, heeft jarenlange ervaring met het leiden van de Katholieke Kerk in de uiterst moeilijke omstandigheden waarin ze zich bevindt in Pakistan. Hij zal vertellen over hij zijn vriend en Katholiek, de vermoorde minster voor minderheden Shahbaz Bhatti. Prof. Samir Khalil Samir, professor theologie en islamologie, zal vertellen over de vervolgingen in zijn vaderland Egypte. Een bekeerde Christen uit een islamitisch land zal het zeer indrukwekkende verhaal vertellen over zijn bekering en vlucht uit zijn vaderland.

De Avond van de Martelaren wordt door Kerk in Nood georganiseerd en zal gehouden worden op 29 maart 2012 in de Nicolaaskerk (Prins Hendrikkade 73) te Amsterdam. De avond begint om 18.00 uur met een Eucharistieviering gecelebreerd door de bisschop van Haarlem-Amsterdam, Mgr. J. Punt. De gebedsavond start om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Voorafgaand aan de Avond van de Martelaren zal in het Park Plaza Victoria Hotel (Damrak 1-5) van 9.30 "16.00 uur het symposium "Christenen in een islamitische wereld" gehouden worden.