Amnesty: "Valse beschuldigingen blasfemie"

vrijdag, 06 januari 2017
Nieuws
20151002-Pakistan-Stop-Blasphemy

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft een kritisch rapport gepubliceerd over de beruchte Pakistaanse blasfemiewet. In het 68 pagina’s tellende As Good as Dead, ‘Zo goed als dood’, stelt Amnesty dat “de meerderheid van de blasfemiezaken gebaseerd is op valse beschuldigingen”.

‘Ze leiden onvermijdelijk tot groepsgeweld’
Die komen voort “uit eigendomszaken of andere persoonlijke of familie-vendetta’s, in plaats van echte gevallen van godslastering, en ze leiden onvermijdelijk tot groepsgeweld tegen de hele gemeenschap”, stelt Amnesty, een gerechtelijk besluit aanhalend. Sinds de invoering van de wet in 1987 zijn volgens het rapport 622 moslims, 494 Ahmadi’s (een islamitische sekte – red.), 187 christenen en 21 hindoes beschuldigd van blasfemie-gerelateerde zaken.

Asia Bibi
Een van de bekendste zaken is die van Asia Bibi, de katholieke moeder van vijf kinderen die ter dood werd veroordeeld vanwege vermeende blasfemie. Hoewel er geen substantieel bewijs was en ze de aantijging altijd ontkend heeft, kreeg ze de doodstraf opgelegd. Ze zit al sinds 2009 in de gevangenis. Er zijn ook zaken waarin het niet eens tot een formele blasfemie-aanklacht komt. Zo werden eind 2016 vijf Pakistaanse mannen ter dood veroordeeld voor de moord op een christelijk echtpaar. Shahzad Masih (28) en zijn zwangere vrouw, ouders van drie kinderen, werden in november 2014 door een woedende menigte aangevallen en vermoord. Shahzad was er door een collega van beschuldigd pagina’s uit de Koran te hebben verbrand en de islam te hebben beledigd. In  erkelijkheid bevatten de verbrande papieren magische spreuken en aanroepingen.

Salman Taseer
Een ander bekend slachtoffer is Salman Taseer. De islamitische gouverneur van Punjab werd door zijn lijfwacht vermoord omdat hij zich verzette tegen de blasfemiewet. De dader werd veroordeeld en is begin 2016 opgehangen. Overtreding van de Pakistaanse blasfemiewet kan met levenslange celstraf of zelfs de dood worden bestraft. Het gaat met name om ontheiliging van de Koran of van de naam van de islamitische profeet, Mohammed. Deze week werd bekend dat ook zijn Salman Taseers zoon Shaan gevaar loopt. Hem hangt een aanklacht op grond van de blasfemiewet boven het hoofd. Ook werd hij via een fatwa ‘moordwaardig’ verklaard. Steen des aanstoots is een kerstboodschap die Shaan Taseer op Facebook plaatste. Die wekte de woede van fundamentalistische moslimgroepen.

Tegen de BBC zei Taseer: “In mijn kerstboodschap heb ik al mijn landgenoten gevraagd om speciaal gebed voor iedereen die te lijden heeft onder religieuze vervolging in Pakistan.” De zoon van de in 2011 vermoorde Pakistaanse gouverneur Salman Taseer dreigt het volgende slachtoffer te worden van de beruchte blasfemiewetten. Volgens AsiaNews hangt hem een officiële aanklacht wegens belediging van de profeet Mohammed boven het hoofd. Ook is hij via een fatwa ‘moordwaardig’ verklaard. In een tweet vroeg hij bovendien twee slachtoffers van de blasfemiewet te gedenken, de ter dood veroordeelde Asia Bibi en de minder bekende christelijke tiener Nabeel Masih. Die zit sinds september in de gevangenis op beschuldiging van het ‘liken’ van een voor moslims kwetsende website. Het bewijs daarvoor is nooit gevonden, meldt de Christian Post. Volgens Taseer stelde hij de “zeer fundamentele vraag” of Pakistaanse burgers zich zouden moeten kunnen uitspreken over de “onrechtvaardige” blasfemiewetten. “Dit onderwerp is met een loop van een geweer het zwijgen opgelegd na de dood van mijn vader. De wet stelt heel duidelijk dat iedere burger het recht heeft om niet alleen over de wet op godslastering te praten maar over elke wet.”

Vermoord om blasfemiewet
Taseer is de zoon van de voormalige islamitische gouverneur van Punjab die op 4 januari 2011 werd vermoord door zijn eigen lijfwacht, Mumtaz Qadri. Die schoot hem dood vanwege zijn verzet tegen de omstreden wetten op godslastering, waarvan overtreding met levenslang of zelfs de dood kan worden bestraft. Het gaat met name om de ontheiliging van de Koran of van de naam van de profeet Mohammed. Volgens Taseer heeft de politie in Lahore een onderzoek ingesteld nadat bij een politiebueau een USB-stick was gevonden met daarop zijn videoboodschap die volgens de politie provocerende “haattaal” bevat. Taseer is nog niet in staat van beschuldiging gesteld. “Werkelijk, het is geen satire, maar de politie van Punjab is in actie gekomen om het publiek tegen mijn kerstboodschap te beschermen”, reageerde Taseer op facebook.

Wel heeft een moslimgroepering een fatwa tegen de zoon van de vermoorde gouverneur uitgevaardigd, meldt de Wall Street Journal. Het gaat om de doorgaans als gematigd bekendstaande groep Tehreek Labaik Ya Rasool Allah die er echter zeer strikte interpretaties hanteert waar het om blasfemie gaat. Taseer is volgens de fatwa “ter dood te veroordelen” omdat zijn boodschap “alle grenzen aangaande belediging van God en de profeet heeft overtreden”.

Volgens Taseer betekent de fatwa een oproep een “tweede Mumtaz Qadri” klaar te stomen, de man die zijn vader doodschoot. Mumtaz Qadri, een held in de ogen van de radicale moslims, heeft na de moord onmiddellijk toegegeven dat die bedoeld was als straf voor diens verzet tegen de blasfemiewetten. Taseer had zich onder meer uitgesproken te faveure van Asia Bibi, de christelijke moeder die sinds 2009 vastzit wegens vermeende belediging van de profeet Mohammed. Qadri werd ter dood veroordeeld en in februari vorig jaar terechtgesteld onder de meest stringente veiligheidsmaatregelen vanwege gevreesde vergeldingsacties door islamitische extremisten. Taseer zegt overspoeld te zijn met haatmails en doodsbedreigingen. Sinds de fatwa overweegt hij uit te wijken naar het buitenland.

Omgekeerde wereld
Wilson Chowdry, voorzitter van de Brits-Pakistaanse Christelijke Vereniging, benadrukte tegenover Christian Post dat de kerstboodschap van Taseer op geen enkele manier blasfemisch of in strijd met enige wet is. “Toch bevindt hij zich nu in een levensbedreigende situatie waarin hij vermoord zou kunnen worden door extremisten die daartoe zijn aangespoord door de fatwa of waarin hij gearresteerd en ter dood veroordeeld zou kunnen worden door de officiële autoriteiten die hem zouden moeten beschermen. Groot-Brittannië en de VS hebben een moeilijke beslissing te nemen over de vraag of zij een land willen blijven steunen in de strijd tegen terreur terwijl dat zelf een meer extreme ideologie herbergt dan de terroristen waartegen het de wereld zou meten beschermen”, aldus Chowdry. De blasfemiewetten zijn volgens hem niets anders dan een “middel tot discriminatie en vervolging”.

Bron: Katholiek Nieuwsblad – AN – CP