‘Alleen de Kerk helpt slachtoffers van Boko Haram in het noorden van Kameroen’

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De katholieke Kerk is de enig overgebleven instelling die humanitaire hulp biedt aan vluchtelingen en ontheemden in het noorden van Kameroen.
20141510_Kameroen01

De katholieke Kerk is de enig overgebleven instelling die humanitaire hulp biedt aan vluchtelingen en ontheemden in het noorden van Kameroen.

Dat zegt broeder Fabio Mussi, missionaris van de Pauselijke Missiewerken, in een interview met de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

Volgens Mussi hebben andere internationale hulporganisaties het gebied uit veiligheidsoverwegingen verlaten, vanwege de dreiging van aanvallen van de islamitische terreurgroep Boko Haram. "In het noorden van Kameroen is er een stille oorlog gaan waar weinig mensen van afweten, maar die ernstige humanitaire gevolgen heeft", aldus de missionaris. Volgens Mussi zijn er in het noorden van het Afrikaanse land, op de grens met Nigeria en Tsjaad, veertigduizend vluchtelingen en ontheemden. "Verder naar het zuiden is dit het dubbele aantal", aldus Mussi.

Hij zegt dat het Kameroense leger langs de grenzen aanvallen en plunderingen van Boko Haram probeert af te weren. De islamitische terreurgroep is volgens de missionaris met name op zoek naar voedsel, omdat het Nigeriaanse leger voedseltransporten tegenhoudt naar de door Boko Haram gecontroleerde gebieden in Nigeria.

Mussi: "Nadat Boko Haram eerst de Nigeriaanse gebieden heeft geplunderd, vallen ze nu de Kameroense markten aan. De missionarissen van de Pauselijke Missiewerken hebben ondanks de kritieke situatie in het noorden van Kameroen besloten te blijven, ongeacht de consequenties. Wij, als Kerk in Kameroen, sturen voedsel en bereiden het graven van waterputten voor in de door de overheid gebouwde opvangkampen." Volgens de missionaris leeft de bevolking in het gebied in angst en onzekerheid.

"Tot twee jaar terug werd Kameroen beschouwd als een eiland van geluk in een onstabiele regio. Nu heerst er wantrouwen van niet-moslims naar moslims. Dat is niet eerlijk. Boko Haram vertegenwoordigt niet heel de islam. Het is waar dat verschillende prominenten in de islamitische wereld Boko Haram steunen. Een organisatie als deze moet verder gaan dan alleen overvallen en ontvoeringen om geld binnen te halen. Steeds geavanceerdere wapens kopen, kost steeds meer geld", zegt Mussi. "Aan de andere kant", zegt hij, "hebben we verschillende islamitische vrienden die ons helpen en steunen".

Volgens de missionaris is zestig procent van de zevenduizend leerlingen op de scholen van de Pauselijke Missiewerken moslim. "Ouders sturen hun kinderen naar ons toe en zeggen dat ze niet willen toegeven aan de druk van Boko Haram", aldus Mussi.