Alle 64 stammen van Zuid-Soedan bijeen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een twee dagen durende vredeconferentie in het Zuid-Soedanese Juba heeft vertegenwoordigers van alle 64 stammen in Zuid-Soedan bijeengebracht. Het is de aanloop tot een topconferentie in Ethiopië die bedoeld is...
20150220Soedan01

Een twee dagen durende vredeconferentie in het Zuid-Soedanese Juba heeft vertegenwoordigers van alle 64 stammen in Zuid-Soedan bijeengebracht. Het is de aanloop naar een topconferentie in Ethiopië die bedoeld is om een einde te maken aan de burgeroorlog in het nog jonge land. "Dierbaren, het is te te lang, te lang dat jullie nu niet in vrede leven", zei de aartsbisschop van Juba, mgr. Paulino Lukudu Loro, die de bijeenkomst opende. "Deze oorlog moet stoppen. Als hij niet stopt, zullen we elkaar allemaal doden en zullen we ons hele land om zeep helpen."

In Zuid-Soedan zijn al sinds december 2013 gewelddadigheden aan de gang. In dat jaar begonnen troepen die loyaal zijn aan president Salva Kiir, lid van de meerderheid van etnische Dinka, met hun strijd tegen rebellen geleid door vice-president Riek Machar, behorend tot de etnische Nuer. De strijd ging meestal langs de lijn die de twee etnische groeperingen van elkaar scheidt. "Vanuit de achtergrond van onze stammen, vanuit de voorouders van dit land, vertegenwoordigen jullie onze voorvaderen, onze ouders en alle mensen in Zuid-Soedan", zei aartsbisschop Lukudu. "Dit is de best mogelijke ontmoeting die ons in staat stelt, om naar de problemen te kijken waarin we ons bevinden", adus mgr. Lukudu.

Bron: Vatican Radio

Foto: cvandaag.nl