fbpx

Algerijnse moslim: “Meer dan een zaligverklaring”

dinsdag, 11 december 2018
Persoonlijk verhaal
Zaterdag werden 19 martelaren van Thiberine in Algerije zaligverklaard. Kamel Abderrahmani, een jonge Algerijnse moslim, is geraakt door deze eerste zaligverklaring in de moslimwereld die volgens hem een posthume rehabilitatie inhoudt.

“Eindelijk goed nieuws uit Algerije: voor het eerst in de geschiedenis van de relaties tussen de moslimwereld en het christendom, zijn 19 religieuzen in een moslim land zalig verklaard. De officiële ceremonie vond zaterdagmiddag 8 december plaats in het heiligdom van Notre- Dame de Santa Cruz, in de heuvels van Oran. De religieuzen werden allemaal vermoord door de Islam in het donkere decennium van de Algerijnse geschiedenis, de jaren negentig waarin meer dan 200.000 slachtoffers, waaronder 114 imams, het leven lieten.

Geofferd voor vrede en liefde
De 19 geestelijken werden zalig verklaard voor een menigte van ongeveer tweeduizend mensen. Onder hen families van de martelaren, leden van hun religieuze congregaties, gelovigen uit de kleine Kerk van Algerije en enkele imams en islamitische gelovigen. Als Algerijnse moslim beschouw ik deze religieuzen samen met de vermoorde imams en andere Algerijnen martelaren. Zij hebben hun leven geofferd aan God, voor vrede en liefde. Maar niet alleen dat: voor mij hebben ze ook hun gehechtheid aan dit land en het Algerijnse volk getoond. Ze zijn gekomen om ons te helpen, terwijl de islamisten hun haat uiten tegen deze broeders en zusters. Hoewel ze de kans hadden om het Algerijnse grondgebied te verlaten, bleven ze en gaven zo een getuigenis van hun banden met dit land en met dit gewonde volk, ten tijde van de burgeroorlog die werd ontketend door de islamisten.

Ceremonie verder gaat dan een zaligverklaring
Zonder enige twijfel werden deze religieuzen vermoord vanwege hun geloof, omdat het islamisme in hen ongelovigen ziet die vernietigd moesten worden als manier om dicht bij hun bloeddorstige God te komen. Ik breng hulde aan de Algerijnse autoriteiten die hiertegen zijn opgestaan en die dit soort ceremonies voor de eerste keer in de geschiedenis van de moslimwereld toestaan. Een ceremonie die verder gaat dan een zaligverklaring: het is een ‘onderstrepen’ van hun leven aan God en Algerije; een oprechte boodschap van broederschap, van dialoog, van vrede, van tolerantie die verder gaat dan de moord op de zaligen.

Verbaasd door hun levens
Als moslim ben ik diep verbaasd door dit getuigenis, door hun levens, gegeven in de naam van de liefde van God, die ook degenen kan verzamelen die niet van dezelfde religie zijn. Wat een hart mooi maakt, is vergeving en broederschap die tot het einde toe wordt geleefd. De Algerijnse autoriteiten hebben het goed gedaan: ook voor ons is [deze zaligverklaring] een vorm van postume rehabilitatie. Het verheft het beeld van Algerije, vervaagd door de wilde islamitische hordes, gedrenkt door een reactionair religieus fanatisme. Mijn wens is dat na deze zaligverklaring de Algerijnse autoriteiten doorgaan met de bouw van een kerk in de naam van de 19 martelaren. Dit betekent dat het land vrede zal hebben gevonden, nadat het zoveel te lijden heeft gehad van het Islamistisch integrisme.”

Bron: Asianews