"Aleppo is een donkere stad geworden"

woensdag, 24 augustus 2016
Persoonlijk verhaal
Fr. Ziad Hilal, een Jezuïet die al gedurende lange tijd de slachtoffers van de oorlog in Syrië bijstaat, eerst in Homs en nu in Aleppo, sprak kortgeleden met Kerk in Nood.

Hoe is de situatie in Aleppo?

“Het is een droevige toestand voor iedereen, vanwege de gevechten. Ik kon niet goed slapen omdat we de hele nacht door de bombardementen en de gevechten tussen de vijandige groepen hoorden.”

“Toen ik daar was, was er electriciteit gedurende een uur, twee uur per dag, maar ook niet elke dag. Het is een donkere stad zou je kunnen zeggen, zonder elektriciteit. Mensen gebruiken generatoren, die hen slechts voor een paar uur voorzien van elektriciteit . Maar van middernacht tot ‘s morgens is het een zwarte, donkere stad waar niets gebeurt.”

“Zonder elektriciteit hadden we geen warmte en een heleboel mensen kunnen ook niet naar hun werk. De stad is verdeeld in tweeën: het deel van de oppositie en dat van de regering. De mensen kunnen niet van de ene naar de andere kant gaan. En je kunt je voorstellen dat veel families ook verdeeld zijn tussen de twee delen van de stad. En veel mensen kunnen zich niet verplaatsen van het ene deel naar het andere om naar het werk te gaan; zo verliezen zij hun baan en verliezen zij hun huis.”

Zijn er ook enige tekenen van hoop?

“Enerzijds is de situatie donker en droevig, maar aan de andere kant zien we de activiteiten van de Kerk en van andere mensen, vooral van Christelijke organisaties. Zij zijn het die een teken van hoop vertegenwoordigen.
Wij bieden hier veel diensten aan met de hulp van Kerk in Nood, met de hulp van de Vluchtelingenorganisatie van de Jezuïeten en met de hulp van de bisschoppen die mensen ondersteunen om in hun eigen land te blijven en die ook de Moslims helpen.”

Hoe helpt de Kerk de mensen in hun moeilijke situatie?

“Wij hebben een grote eetzaal, deze eetzaal wordt gesponsord door Kerk in Nood en andere organisaties en er komen heel veel mensen naar toe. Wij verschaffen elke dag 7500 maaltijden; dat is heel veel. Het team is gemengd en bestaat uit Moslims en Christenen en veel van de mensen die profiteren van deze dienst zijn Moslims.”

Hij voegt eraan toe dat bij de Missionarissen van Maria waar de keuken is gevestigd, vrouwen en ook Moslimvrouwen meehelpen om handtassen en andere voorwerpen te naaien voor de verkoop om in hun levensonderhoud te voorzien.

Het probleem in Syrië bestaat niet tussen Christenen en Moslims, maar dit is een voorbeeld van hoe de Kerk de verzoening bevordert.

Kunt u ons een voorbeeld geven van het lijden van de families?

“Er zijn veel arme gezinnen die geen werk hebben. Ik ken een Katholieke familie waarvan drie kinderen in een restaurant werken. De ene is 7 of 8 jaar oud, de andere is 10 jaar en de derde 14 jaar. Hun vader is overleden, wij weten niet op welke manier en hun moeder werkt ook. En de baas van het restaurant vertelde me: ziet u deze drie kinderen verrichten arbeid en ik kon hen niet weigeren want het is nu zomer en zij helpen hun moeder. Ik was geschokt.”

Hoe is de situatie nu in Aleppo nu de rebellen verder de stad zijn binnengedrongen?

Wat moet ik zeggen? Er heerst nu chaos en niet alleen in Aleppo maar in heel Syrië. Overal wordt gevochten en we spreken vaak over Aleppo maar we vergeten de andere steden waar de situatie hetzelfde is.
Ons land is verdeeld. Ik geloof dat de enige weg is een dialoog tussen Syriër en Syriër omdat we met wapens geen oplossing kunnen bereiken. We moeten de wapens verminderen en werken aan vrede. Dat is het belangrijkste voor ons als Syriërs.”

Denkt u dat er vrede zal komen?

“Het is belangrijk om te herhalen wat Paus Franciscus een paar dagen geleden zei:

Ik moedig iedereen aan – jonge en oude mensen – om met geestdrift te leven in dit Jaar van Barmhartigheid, om onverschilligheid te overwinnen en om in de eerste plaats te verkondigen dat vrede in Syrë mogelijk is.

Dit is onze uitroep vandaag: dat vrede in Syrië mogelijk is. Dat is de enige hoop die ons rest.”

Wat is uw gebed voor Syrië?

“Mijn gebed vandaag bestaat eruit dat ik God smeek dat hij ons vrede en troost geeft. Wat de mensen in Syrië en bovenal in Aleppo, nodig hebben is zekerheid en barmhartigheid om door te gaan met hun leven, want de situatie is heel moeilijk. God heeft ons laten zien dat de enige weg om de oorlog te beëindigen en een nieuw leven in vrede te beginnen, de verzoening is van de één met de ander, van Syriër met Syriër.”