Al-Shabaab vermoordt 12 Kenianen

donderdag, 27 oktober 2016
Nieuws
De islamitische terreurgroep al-Shabaab heeft in Kenia twaalf niet-moslims vermoord bij een aanval in het noordelijke Mandera County.

De uit het naburige Somalië afkomstige groep heeft volgens persbureau AP de aanval op een gastenhuis via zijn eigen radiostation opgeëist. Daarbij werd gezegd dat de strijders zich op christenen richtten.

Overlevende
Veronica Wambui, een overlevende, vertelde AP hoe de mensen in het verblijf rond half drie ’s nachts gewekt werden door explosies bij de poort. De aanvallers kwamen vervolgens binnen en gingen van kamer tot kamer, mensen dodend.
Wambui en een aantal anderen verstopten zich in een opslagruimte. De aanvallers lieten een bom afgaan waarop de muur van die ruimte instortte en haar bedekte. “Ik kon de lichten van de zaklamp zien toen zij de kamer checkten, maar de ingestorte muur had mij bedekt”, vertelt de vrouw. Ze ligt met een kogelwond in haar hand en verwondingen aan beide benen in het ziekenhuis.

Wraak nemen op Kenia
Er gingen volgens AP al langer geruchten dat het verblijf, dat niet ver van de Somalische grens ligt, doelwit zou zijn. Twee weken geleden werd een van de bewakers vermoord. Al-Shabaab wil wraak nemen op Kenia omdat dat land sinds 2011 met militairen in Somalië de terreurgroep bestrijdt. Al-Shabaab probeert de zwakke Somalische overheid omver te werpen en naar eigen zeggen het land te “zuiveren” van christenen.

Aanslagen al-Shabaab
Hoewel Keniaanse veiligheidsdiensten erin geslaagd zijn om de bloedige aanvallen van de groep in Keniaanse grote steden te stoppen, blijft het in de grensregio onrustig en vonden er de afgelopen jaren aanslagen plaats. In november 2014 hield al-Shabaab in het gebied een bus tegen. 28 inzittenden die de islamitische geloofsbelijdenis niet konden opzeggen, werden vermoord. In december van dat jaar viel de groep een groeve in het gebied aan, waarbij nog eens 36 mensen omkwamen, grotendeels christenen.
In juli 2015 vielen bij een aanval door de groep 10 doden. In juli van dit jaar vielen zes doden toen bussen beschoten werden en op 6 oktober doodden al-Shabaabstrijders zes mensen bij een aanval op een woongebied.

Lerarentekort
De terreurcampagne van de groep, gericht op christenen en andere niet-moslims, heeft een grote impact op het onderwijs in Mandera County. Veel niet-islamitische leerkrachten hebben overplaatsing naar andere gebieden aangevraagd, waardoor er een lerarentekort is.

Bron: Katholiek Nieuwsblad – CH