Al-Qaida bedreigt 100 Egyptisch-Canadese Christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een aan Al-Qaida gelieerde webite heeft de namen gepubliceerd van meer dan honderd Egyptisch-Canadese Koptische Christenen die zich kritisch hebben uitgelaten over de...
20101223islam01

Een aan Al-Qaida gelieerde webite heeft de namen gepubliceerd van meer dan honderd Egyptisch-Canadese Koptische Christenen die zich kritisch hebben uitgelaten over de Islam.

Onder de titel "Volledige informatie over Kopten" publiceert Shumukh-al-Islam in klassiek Arabisch een lijst met foto’s, adressen en telefoonnummers van Koptische Christenen, die zich openlijk tegen de Islam hebben uitgesproken. De meesten hebben zowel de Egyptische als Canadese nationaliteit.

 

Christenhonden

De lijst is bedoeld "om alle Kopten in de wereld die hopen de Islam in diskrediet te brengen te identificeren en bekend te maken". De site noemt hen "honden in de diaspora".

De website is volgens sommige waarnemers bedoeld om bekeringen tot de Islam te stimuleren. Onlangs publiceerde het de identiteit van de Islamitische extremist die kort daarvoor in de Zweedse hoofdstad Stockholm verschillende bomaanslagen had gepleegd.

 

Doodsbedreigingen

Een lid van het webforum schijft onder de naam "Zoon van een scherp zwaard": "We zullen terugkeren naar de Islam en alle Mujahideen zullen hun hoofd afsnijden."

Een van de op de website genoemde Christenen reageerde in de Canadese pers: "Dit is een regelrechte doodsbedreiging. Ze proberen elkaar te informeren in de hoop dat iemand dit dreigement ten uitvoer brengt, hier of in Egypte."

Bron van informatie

Sommigen wisten niet van het bestaan van de lijst af tot zij door de Canadse veiligheidsdienst op de hoogte werden gebracht.

Het bestaan van dergelijke sites is zelfs onder de meest radicale voorstanders van de vrijheid van meningsuiting punt van discussie. Veiligheidsexperts beschouwen zulke sites echter als belangrijke bronnn van informatie in de strijd tegen het Islamitisch terrorisme.

 

Christenhaat

Dit nieuwe feit is een verontrustend voorbeeld van de groeiende Christenhaat die zich over de wereld verspreidt en waarover paus Benedictus XVI sprak in zijn toespraak voor de Romeinse Curie van afgelopen maandag. Het is ook het thema van zijn bodschap voor Wereldvredesdag die traditioneel op 1 januari wordt herdacht.

Aanleiding is de recente bedreigingen door een andere aan Al-Qaida gelieerde groepering die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de bloedige gijzeling in Bagdad van 31 oktober. Kort daarop verklaarde de groep Christenen als "legitieme doelwitten" te beschouwen.

 

Somalië

Vorige week vernietigden leden van de Somalische fundamentalistisch Islamitische Al Shabaabbeweging in het district Luuq een geheime Christelijke bibliotheek. Na het gebouw te hebben vernield namen de militanten alle religieuze materialen mee om na het middaggebed in het stadscentrum openlijk te verbranden.

De districtscommandant van Al-Shabaab in Luuq, sjeik Farhaan Abdi Elmoghe, noemde de ontdekking en de vernietiging van de bibliotheek was "flinke dreun voor de misleide Somalische Christenen". De bibliotheek was ondergronds verborgen in een verlaten boerderij aan de rivier de Juba. Vervolgde Christenen in Somalië verstoppe bijbels en andere religieuze materialen vaker onder de grond uit vrees voor de zware vervolging door moslims. Volgens een leider van de "ondergrondse kerk" diende de bibliotheek als "geheime" school en was hij een van de grootste en beste voorziene in het zuiden van het land. Al-Shabaab heeft openlijk gezegd dat zij het Christendom in Somalië wil uitwissen. Vorig jaar werden er minstens zes Christenen gedood.

 

Bron: AsiaNews