Al-Azhar veroordeelt dreigementen Salafisten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Egypte lopen de spanningen op nu de leiders van de grootste Soen- nitische universiteit, de al-Azhar, de Koptische Christenen maandag gelukkig Kerstfeest zullen...
20130107_Egypte01

 

In Egypte lopen de spanningen op nu de leiders van de grootste Soennitische universiteit, de al-Azhar, de Koptische Christenen maandag gelukkig Kerstfeest zullen wensen.

Daarmee veroordelen zij openlijk de dreigementen van de radicale salafisten jegens Moslims die Christenen met Kerst willen feliciteren.

Veroordeling

In een gesprek met de nieuwe Koptische paus, Tawadros II, zei de hoogste imam van al-Azhar, Ahmed al-Tayeb, dat de universiteit de "uitlatingen van sommige extremistische stromingen verwerpt en veroordeelt".

"Net als in voorgaande jaren zullen wij de Koptische gemeenschap zalig Kerstfeest wensen", aldus citeert AsiaNews al-Tayeb. Volgens de Orthodoxe traditie, die de Juliaanse kalender volgt, valt de geboorte van Christus op 7 januari.

Radicalisering

Sinds het begin van de Arabische lente zenden steeds meer websites en tv-stations preken uit van Salafistische religieuze leiders, van wie velen onder het regime van Mubarak gevangen zaten.

Doodsbedreigingen tegen Christenen zijn vandaag gemeengoed op tv en in de kranten. Nu de nieuwe grondwet is aangenomen die de sharia erkent als basis van wetgeving, voelen radicale leiders zich aangemoedigd.

"Verraders"

Afgelopen week uitte de Salafistische leider Hesham el Ashry dreigementen aan het adres van Moslims die Christenen willen feliciteren met het Kerstfeest. Zulke Moslims zijn "verraders" en "afvalligen", aldus el Ashry.

Zijn boodschap werd overgenomen door andere radicale leiders die dromen van een volledig geïslamiseerd Egypte.

El-Ashry zei ook dat zijn beweging van plan is om Christenen ervan te overtuigen om van godsdienst te veranderen en vrouwen te bevelen een sluier dragen.

Voorbereidingen op Kerst

Ondanks de groeiende spanningen waren Christenen druk met de voorbereidingen van het Kerstfeest. Velen met gemengde gevoelens, aldus AsiaNews. "Wij Christenen zijn niet bang", aldus Nasser Abu Ghaly, een leraar in Shubra, een gemengd Christelijk-Islamitische volkswijk in Caïro. "Maar wij maken ons zorgen over onze kinderen en gezinnen. Hoe dan ook hebben wij als Kopten en Egyptenaren alle recht om te bidden tot onze God."

In overwegend Christelijke wijken in Caïro zijn alle ramen en balkons versierd met gekleurde lichtjes, slingers en religieuze symbolen. In de parochie van de Heilige Maagd en Mar (Sint) Mina Kerk, vieren de Kopten Kerst met hun Islamitische buren, die vaak deel te nemen aan religieuze diensten en uitgebreid bij Koptische gezinnen op bezoek gaan om te feliciteren.

Confrontatie

Een paar maanden geleden haalde de kerk de voorpagina’s toen een groep Salafisten probeerde parochiegebouwen in te pikken om er een moskee van te maken.

De poging veroorzaakte geen rellen, maar het was als een duidelijke waarschuwing bedoeld aan de lokale Christenen die plannen hebben voor €‹€‹nieuwbouw op hun eigen parochiegrond.

"De spanningen zijn hoog opgelopen onder de bevolking hier", zegt pastoor Felopater Rateb Towfiles. "Iedereen probeert omzichtig de Islamisten niet te provoceren."

"God zij dank dat niemand van ons kwam in conflict kwam met de Salafisten", aldus de pastoor die ooggetuige was. "Anders zou er een bloedbad zijn aangericht."

"De Christenen waren ongewapend, terwijl de Salafisten automatische wapens en granaten bij zich hadden."

 

Bron en foto: AsiaNews