De onderzoeksafdeling van de Egyptische staatsuniversiteit Al Azhar heeft vorige week tijdens een bijzondere vergadering in Caïro besloten de dialoog met het Vaticaan te beëindigen. Academielid Abdel Muti al-Bayoumi verklaarde dat hiertoe was besloten "als antwoord op de positie die paus Benedictus XVI tegenover de islam inneemt." In dit verband memoreerde al-Bayoumi de rede van de paus die hij in 2006 in Regensburg hield. Ook speelde volgens hem "de recente niet te accepteren uitspraken van de paus mee, waarin hij vroeg om bescherming voor de koptische Christenen" na het bloedbad in Alexandria, waarbij 20 doden vielen.
De islamitische theologen van de universiteit vroegen de paus "de draad op te pakken van de goede relaties die zijn voorganger Johannes Paulus II had met de islam." "Ik hoop dat hij dezelfde positie zal innemen," zei al Bayoumi. "Hij was namelijk erg geïnteresseerd in onze activiteiten en de Joint Committee tussen de al-Azhar en het Vaticaan was indertijd erg actief." Egyptische religieuzen houden niet bepaald van "bemoeienis in de interne aangelegenheden van Egypte en van het feit dat de islam op de verkeerde manier was voorgesteld. We wachten nog steeds op een excuus over deze twee punten," aldus de theoloog. De woordvoerder van de Heilige Stoel, Federico Lombardi, zei tegen AsiaNews "De Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog is informatie aan het verzamelen over deze zaken, omdat het niet eerder met de al-Azhar kon communiceren over dit probleem." Lombardi legde ook uit dat "de positie van de Pauselijke Raad en de Heilige Stoel dezelfde is als die altijd is geweest: een houding van openheid en bereidheid tot dialoog".
Kritiek
De beslissing van de al-Azhar volgde enkele dagen na de Vaticaanse kritiek op de Egyptische regering. Het noemen van de tragedie van de aanslag op de kerk in Alexandria in zijn toespraak tot het diplomatiek corps heeft blijkbaar geleid tot het besluit van de universiteit. De paus werd ook op 1 januari door de imam van de universiteit bekritiseerd omdat hij in zijn toespraak op Nieuwjaar alleen sprak over de verdediging van de Christenen, maar zich niet bezorgd toonde over de moslims in Irak. Zelfs de Arabische leiders die een dag eerder in Sharm el-Sheik bijeenkwamen en "de terroristische aanslagen tegen Christenen in Egypte veroordeelden," keerden zich tegen "bemoeienis van het buitenland met het onderwerp van minderheden." (bron: AsiaNews)