Aids-preventie onder jongeren

Project
In 1982 heeft de arts en Franciscaanse zuster Miriam Duggan in Oeganda voor de eerste keer de diagnose AIDS gesteld. Ze richtte een organisatie op met de naam 'Youth Alive'.
youth_alive5

Omdat zuster Miriam Duggan steeds meer patiënten kreeg die aan het virus stierven en zij de weeskinderen zag, van wie de grootmoeders nauwelijks voor zichzelf konden zorgen, besloot ze onmiddellijk daar iets tegen te doen. De zuster waarschuwde hele schoolklassen voor de epidemie en richtte ten slotte in 1993 een organisatie op met de naam "Youth Alive".

Youth Alive

Sindsdien heeft de organisatie zich enorm uitgebreid. Zij is onderverdeeld in verschillende clubs. Alleen al in Oeganda zijn er 780 van dit soort Clubs, die elk minstens 50 leden tellen. Tot op heden heeft "Youth Alive" talloze Aids-programma’s opgezet en heeft de laatste 15 jaar meer dan drie miljoen mensen met haar preventieprogramma’s bereikt. Het initiatief is al lang ook door andere landen overgenomen. "Youth Alive" is in 80 landen aanwezig, vooral op het Afrikaanse continent.

Seksuele onthouding

De organisatie werkt nauw samen met andere initiatieven en met ziekenhuizen en houdt zich strikt aan de aanbevelingen van de geneeskundige dienst, nl. jonge mensen uitgebreid voor te lichten over de risico’s van seksuele activiteit, sociale normen te versterken en de behandeling van HIV-patiënten kwalitatief te verbeteren. De woordvoerders van "Youth Alive", waarvan de meesten zelf jonge mensen zijn, vertellen ons: seksuele onthouding en trouwe verbintenissen zijn altijd nog de beste methoden tegen de besmetting met HIV. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, organiseren zij workshops in scholen en op pastorieën. Zij zijn daarvoor opgeleid. "Wij doen veel met muziek en theater, zodat de jonge mensen de boodschap doorgeven en elkaar opvoeden", vertelt zuster Miriam. "Het doel van ‘Youth Alive’ was en is, kinderen en jongvolwassenen te helpen om een gezonde en proactieve levensstijl, vrij van HIV/aids te ontwikkelen en hun toekomstdromen waar te maken", zo staat de organisatie ergens beschreven. Kerk in Nood steunt dit programma.

"doneer%20nu%20project%20button2.jpg"

Projectcode: 158-20-00

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.