Afschuw over nieuwe aanslagen op Christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Vaticaan en verschillende hoge geestelijken heb- ben hun afschuw uitgesproken over nieuwe aanslagen op Christenen in Nigeria en Kenia van...
20120502_nigeria01

Het Vaticaan en verschillende hoge geestelijken hebben hun afschuw uitgesproken over nieuwe aanslagen op Christenen in Nigeria en Kenia van afgelopen weekeinde.

 

In totaal vielen er zondag bij drie aanslagen in Nigeria en Kenia minstens 21 doden. In de Noord-Nigeriaanse stad Kano openden schutters het vuur op kerkgangers die een kerk uit vluchtten nadat er kleine springladingen naar binnen waren geworpen met het doel de mensen naar buiten te jagen.

Boko Haram

In de stad Maiduguri vielen vier doden toen schutters daar op kerkgangers schoten. Daarbij werd ook de dienstdoende geestelijke gedood. Volgens de politie moeten de daders in de kringen van de Islamitische terreurgroep Boko Haram worden gezocht. Ook de bij de aanslag in Kano gebruikte tactiek duidt op betrokkenheid van Boko Haram.

In Kenia werd zondag een granaataanslag gepleegd op een kerk. Daarbij viel zeker een dode en een tiental gewonden.

Reactie Vaticaan

De woordvoerder van de Heilige Stoel, pater Federico Lombardi, viel Kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone bij in diens veroordeling van de aanslagen die hij "gruwelijk" en "verachtelijk" noemde.

"We leven in een toenemende intolerantie tegenover Christenen die soms wreed is. We zijn bezorgd omdat Christenen overal aan de uiteinden van de wereld, aan de fronten van de wereld, zoals bekend in Afrika en ook in het Midden Oosten, een factor vormen van evenwicht, van verzoening en van eenheid en niet van een conflict", aldus kardinaal Tarcisio Bertone.

"Het lijkt daarom vreemd dat er een strijd van intolerantie en zulke sterke agressie tegen Christenen zou moeten zijn, die juist een bijdrage leveren aan verzoening en vrede, rechtvaardigheid en solidariteit."

Kardinaal Angelo Bagnasco, voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie, zei dat "religieuze vervolging helaas niets nieuws is voor Afrikaanse Christenen, maar dat dezen op de vervolgingen reageren met kracht en zonder te verlangen naar wraak."

‘Regering faalt’

De aartsbisschop van het Nigeriaanse Jos, Ignatius Kaigama, heeft de regering van het land verweten te falen in de bescherming tegen het terrorisme. Hoewel er meer militairen op straat zijn en er arrestaties zijn verricht zijn er steeds meer aanslagen door Boko Haram. Christenen en met name Katholieken vormen het doelwit van de terreurgroep omdat zij voor haar iedere westerse waarde vertegenwoordigen die Boko Haram zegt te verafschuwen, met name de westerse vorming.

Ontvoering

Afgelopen zondag werd een priester vrijgelaten die een week eerder in Zuid-Nigeria was ontvoerd. De kidnappers eisten 300.000 euro losgeld, hetgeen het Bisdom principieel weigerde. De priester bleek bij zijn vrijlating enkele hoofdwonden te hebben en is opgenomen in een ziekenhuis.

 

Bron: CWN, foto: AP

aramHa