Afrikaanse priesters vluchten naar Europa

maandag, 06 februari 2017
Nieuws
Tientallen priesters uit Ivoorkust hebben net als vele andere migranten het land verlaten, op zoek naar een beter leven in Europa.
Bootvluchtelingen_Afrika

Alleen al in het bisdom Yamoussoukro zijn 78 priesters verdwenen. Dat bevestigde de bisschop, mgr. Marcellin Kaoudio, enkele dagen geleden tijdens een priesterwijding in de kathedraal van Yamoussoukro. Mgr. Kaoudio uitte zijn zorgen over het feit dat veel jonge mannen in Ivoorkust voor het priesterschap lijken te kiezen in de hoop daarmee aan de armoede te kunnen ontsnappen of om meer kans te maken Europa te bereiken. Hij riep de gelovigen in de kathedraal op niet toe te geven aan die verleiding.

Ook andere bisdommen en religieuze ordes in het land zien dat priesters en religieuzen van de ene op de andere dag vertrekken en zich aansluiten bij de talloze landgenoten die proberen Europa of Amerika te bereiken. Mgr. Kaoudio zei dat sommige van de 78 priesters uit zijn bisdom simpelweg zijn verdwenen. "Anderen zijn geëmigreerd om hun pastorale werk te kunnen doen." De bisschop beklaagde zich over het feit dat heel veel jonge Afrikanen het continent verlaten. Zij zijn zich "helaas minder bewust" van waarden als "vrijheid, waardigheid en eer". "Ik zie heel veel jongeren die willen emigreren naar de Verenigde Staten, Canada en Europa, waar het leven beter is." Hij betreurt het dat "dit fenomeen ook de clerus raakt".

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Il Messagero