Afrikaanse landen berispt inzake godsdientvrijhheid

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Amerikaanse Commissie over Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF) heeft diverse Afrikaanse landen aangeklaagd waar de vrijheid van godsdienstbeleving tegengewerkt wordt en daarmee samenhangende mensenrechten...
11-2-ontwikkelingssamenwerking-meisje-soedan-ap

De Amerikaanse Commissie over Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF) heeft diverse Afrikaanse landen aangeklaagd waar de vrijheid van godsdienstbeleving tegengewerkt wordt en daarmee samenhangende mensenrechten worden geschonden.

In het Elfde Jaarlijkse Rapport over Godsdienstvrijheid worden met name Eritrea, Soedan en Nigeria genoemd, maar ook Egypte en Somalië eerbiedigen volgens het document de vrijheid van godsdienst niet. De missie van USCIRF volgend noteert het jaarlijkse rapport ernstige vormen van het nalaten van de vrijheid van denken, geweten en geloof in alle landen van de wereld. Daarnaast formuleert het stuk voorschriften voor de landen die voorkomen op de lijst van staten waarover men zich ernstig zorgen maakt.

In het rapport voor dit jaar biedt de commissie nieuwe en belangrijke aanbevelingen op het gebied van buitenlands beleid, nationale veiligheid en internationale normen die te maken hebben met de godsdienstvrijheid. De conclusie van het rapport is duidelijk: de regeringen moeten meer doen.

USCIRF is een onafhankelijke commissie samengesteld uit leden van de twee politieke partijen in het Amerikaanse Congress. Leden voor de commissie worden benoemd door de leiders van de twee partijen. Haar belangrijkste taak is het opsporen van schendingen van godsdienstvrijheid en het opstellen van adviezen aan de president, de minister van Buitenlandse Zaken en het Congress. De commissie is een gevolg van de in 1998 aangenomen Internationale Wet op de Godsdienst Vrijheid. (CISA)