De kinderbijbel van Kerk in Nood wordt binnenkort in 8 nieuwe talen uitgebracht met financiële steun van de Kerk in Nood donateurs. Een bedrag van 22.000 euro wordt besteed aan druk- en vervoerskosten van kinderbijbels voor Afrika, alsmede posters van de kinderbijbelafbeeldingen voor catechetisch gebruik wereldwijd. Dit volgt op aanvragen van bisschoppen wereldwijd van in totaal meer dan 1,2 miljoen exemplaren van de kinderbijbel.
Acht nieuwe talen
Er zijn nieuwe edities van de kinderbijbel in acht talen: de Lunda en Luvale talen, gesproken in Zambia, het Konkomba uit Ghana, de Chindau en Makonde talen uit Mozambique, het Luo uit Kenia, de Boko taal uit Benin en de Bari taal, gesproken in Sudan.
Bisschop Rudolf Deng Majak, voorzitter van de Sudanese bisschoppenconferentie, geeft aan dat de kinderbijbel "een grote steun is in onze pastorale arbeid." Verder signaleerde hij "een grote dorst bij zowel volwassenen als kinderen naar het reddened Woord van God, vooral in de huidige tijd van onderdrukking."
Vijftien miljoen exemplaren
Rond de 15 miljoen exemplaren van de kinderbijbel zijn tot op heden in Afrika verspreid, in 67 verschillende talen. Veel van deze talen hebben weinig of geen andere boeken die in die taal verschenen zijn. De eerste Kerk in Nood kinderbijbel werd 31 jaar geleden uitgebracht. Volgens de verantwoordelijke uitgever bij Kerk in Nood wordt de bijbel gebruikt om het geloof te onderwijzen en om de lezers op het heilig doopsel en de andere sacramenten voor te bereiden, maar wordt de bijbel ook vaak gebruikt voor alfabetiseringswerk onder kinderen en volwassenen.Bisschop Marc Benjamin van Farnfangana, Madagaskar geeft bijbels aan alle dopelingen, ook volwassenen. "Door middel van onze Bijbelcampagne, zoals we het noemen, willen we tegelijkertijd het aantal analfabeten verminderen", zegt de bisschop. "Met andere woorden, we leren de mensen lezen en schrijven en brengen hun tegelijkertijd het Woord van God. Degenen die hebben geleerd te lezen krijgen een exemplaar van de kinderbijbel cadeau."
Posterserie als hulpmiddel bij catechese
Een woordvoerder van Kerk in Nood noemt ook de recent uitgebrachte posterserie, gebaseerd op de 55 illustraties in de kinderbijbel, die als visueel hulpmiddel bij catechese gebruikt kan worden. Kerk in Nood oprichter pater Werenfried van Straaten kwam met het concept van de kinderbijbel als antwoord op de oproep van Paus Johannes Paulus II om het Woord van God te brengen aan de kinderen die in veel landen in armoede leven. De oorspronkelijke tekst van de kinderbijbel werd geschreven in het Duits door theologe Eleonore Beck. De illustraties zijn van de hand van zuster Miren Sorne, een Spaanse non. Vanaf de oorspronkelijke publicatie in 1979 zijn er ongeveer 48 miljoen exemplaren van de kinderbijbel gedrukt in 162 verschillende talen. De kinderbijbel is in 140 landen verspreid. (Bron: Kerk in Nood)