Advocaten Asia Bibi hebben vertrouwen in nieuw proces

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De advocaten van Asia Bibi hebben laten weten vertrouwen te hebben in de uitkomst van het nieuwe proces waarin Asia Bibi terecht staat voor godslastering vanwege vermeende belediging van de profeet Mohammed. In een eerder proces...
Asia_Bibi080211

De advocaten van Asia Bibi hebben laten weten vertrouwen te hebben in de uitkomst van het nieuwe proces waarin Asia Bibi terecht staat voor godslastering vanwege vermeende belediging van de profeet Mohammed. In een eerder proces is zij hiervoor veroordeeld tot de doodstraf. De advocaten hebben vertrouwen in de mogelijkheid om de volledige onschuld van haar te bewijzen. Ook het vertrouwen in de Pakistaanse justitie is aanwezig bij de raadsheren.

Onschuld

De advocaten hebben het volste vertrouwen om de onschuld van Asia Bibi aan te tonen. "we kunnen aantonen dat de getuigenissen, waarop de aanklagers de zaak tegen Asia voeren, volledig verzonnen zijn en zodoende geen stand houden. We geloven in haar onschuld en zullen dat gaan bewijzen. We pleiten voor volledige vrijspraak". In tegenstelling tot het eerdere proces hebben de advocaten wel vertrouwen in het Hooggerechtshof. "De beroepsprocedure zal totaal anders zijn. De rechtbank waar het eerdere proces is gevoerd is in feite onderworpen aan politieke invloeden en staat onder druk van islamitische fundamentalisten. Deze invloeden zijn bij het Hooggerechtshof niet aan de orde."

Isoleercel

Een datum voor het nieuwe proces is nog niet vastgesteld, maar dat " kan heel snel zijn" vertelden de advocaten. Ondertussen bereiden zij zich voor op de eerste hoorzitting van de beroepsprocedure bij het Hooggerechtshof van Lahore. Juridische bijstand voor Asia Bibi is gewaarborgd door een ondersteunende stichting. Zij zorgen ervoor dat zij wordt bijgestaan door goede professionals. Het proces gaat ongeveer een jaar in beslag nemen. Asia Bibi zit momenteel opgesloten in een isoleercel in afwachting van haar beroepsprocedure. Voor haar bescherming is het volgens de advocaten "beter om haar nu niet uit haar isoleercel te halen."