Achtergronden bij aanslag Koptisch huwelijk Egypte

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Fr. Hani Bakhoum Kiroulos, de secretaris van de Koptisch Katholieke Patriarch, verwierp na de recente aanval op Christenen in Cairo, het idee dat het om een religieus conflict gaat. De aanname dat het zou gaan over een conflict tussen moslims en...
ACN-20130710-00062small

Fr. Hani Bakhoum Kiroulos, de secretaris van de Koptisch Katholieke Patriarch, verwierp na de recente aanval op Christenen in Cairo, het idee dat het om een religieus conflict gaat. De aanname dat het zou gaan over een conflict tussen moslims en Christenen wordt eenvoudigweg weerlegd door de realiteit. De geestelijke legde er bij Kerk in Nood de nadruk op dat niet alleen Christenen worden aangevallen maar ook staatsinstellingen. Op zondag 20 oktober hebben onbekenden het vuur geopend op de gasten bij een Koptisch huwelijk, zij hebben vier personen gedood.

Om met de woorden van Fr. Hani te spreken: "De aanvallers willen dat de Christenen aan het Westen (Europa of Amerika) om interventie vragen. Dit zou het conflict een internationaal karakter geven en eenheid in het land ontwrichten. Ook is het hun doel de Christenen in een burgeroorlog te betrekken. Maar deze tactiek werkt niet. Wij Christenen hebben laten zien dat we echte Egyptenaren zijn. De kern van het probleem is dat de fundamentalisten niet van plan zijn de wensen van de meerderheid in Egypte voor een burgerlijk bestuurde, democratische staat te respecteren.

Na de laatste aanslag betoonde de moslimbroederschap zijn medeleven. Fr. Hani kon niet goed inschatten of het eerlijk bedoeld was, "maar", zei hij, "ik kan wel zeggen dat er veel terroristen het land ingekomen zijn tijdens het bewind van de moslimbroeders. Wij lijden nu onder de gevolgen van dat beleid." Verder zei hij dat de Sinaï vol zit met terroristen en dat ze in het hele land actief zijn.
Toen men hem vroeg of de veiligheidstroepen genoeg deden om de Christenen te beschermen zei hij: "De politie houdt de wacht bij veel kerken maar de terroristen slaan meestal volkomen onverwachts toe. Het is een probleem van terrorisme dat alle Egyptenaren in gelijke mate treft, niet alleen de Christenen. Egypte is bezig met een oorlog tegen terrorisme".

Volgens Fr. Hani kan Egypte de crisis die ontstaan is na het afzetten van President Morsi alleen overwinnen door de volgende drie stappen te nemen:
"Allereerst hebben we een nieuwe grondwet nodig , een nieuwe regering en presidentsverkiezingen."
"Op de tweede plaats moeten de terroristische elementen die het land ontwrichten geëlimineerd worden en moeten de misdadigers worden bestraft."
"Ten derde moet er een echte coalitie komen van alle groeperingen in Egypte. Om dat te bereiken moeten de Moslimbroeders de belangen van Egypte laten prevaleren boven hun eigen belangen.
Alleen op die manier zullen we een werkelijk democratische en beschaafde natie kunnen worden."