Aartsbisschop Zuid-Soedan vraagt wereldleiders om hulp

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Aartsbisschop Paulino Lukudu Loro van Zuid-Soe- dan roept wereld- leiders op om het grensgeschil met Soedan op te lossen teneinde oorlog te voorkomen.
20122504_Soedan01

Aartsbisschop Paulino Lukudu Loro van Zuid-Soedan roept wereldleiders op om het grensgeschil tussen Soedan en Zuid-Soedan op te lossen om een oorlog te voorkomen. Dit meldt persbureau Fides. "De bevolking is erg bezorgd over wat er gebeurt in het grensgebied", aldus de aartsbisschop.

President Omar al-Bashir van Soedan heeft gesprekken met Zuid-Soedan afgewezen. "Met hen onderhandelen we alleen met kogels en geweren", zei al-Bashir. Aartsbisschop Lukudu Loro liet weten dat "het volk van Zuid-Soedan geen oorlog wil".

De bombardementen van Soedan op Zuid-Soedan, de zware gevechten langs de grens en de mobilisatie van troepen aan beide zijden, voeden de angsten dat de langstlopende en bloedigste burgeroorlog uit de Afrikaanse geschiedenis nieuw leven wordt ingeblazen.

De aanhoudende vijandelijkheden tussen de staten gaat over het bepalen van de exacte grens tussen de landen en over de controle van olievelden die in het grensgebied liggen.

In Soedan wonen overwegend moslims, in Zuid-Soedan bestaat de bevolking uit christenen en animisten.

 

(Bron: Katholiek Nieuwsblad/Agenzia Fides)