Aartsbisschop wil vredesakkoord met LRA

donderdag, 30 juli 2015
Nieuws
Een Oegandese aartsbisschop, die zich al lang inspant om een eind te maken aan het conflict rond het Vertzetsleger van de Heer (LRA) heef gezegd dat het inzetten van militaire middelen geen zin heeft. Tegen de BBC zei mgr. John Baptist Odama dat het nog
20110120Oeganda01

Een Oegandese aartsbisschop, die zich al lang inspant om een eind te maken aan het conflict rond het Verzetsleger van de Heer (LRA) heef gezegd dat het inzetten van militaire middelen geen zin heeft. Tegen de BBC zei mgr. John Baptist Odama dat het nog steeds de moeite waard is een overeenkomst met de rebellen na te streven. Er zouden volgens de bisschop pogingen gedaan moeten worden om de menselijkheid van de leider, Joseph Kony, naar boven te brengen. Het wrede optreden van de rebellen begon in Oeganda, maar verspreidde zich later naar drie andere landen.

 

De oproep van de aartsbisschop doet vreemd aan gezien de beruchte reputatie van de leider van het LRA onstaan door het ontvoeren van grote aantallen kinderen om ze te gebruiken als soldaten en seksslaven. Deze praktijken werden twintig jaar toegepast in Noord- en Oost-Oeganda waarna de geëxporteerd werden naar Soedan,de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Kony was in zijn jeugd misdienaar en werd de leider van een beweging die aanvankelijk vooral gezien werd als een bizarre religieuze stroming. Maar toen haar tactiek een reputatie kreeg van het terroriseren van burgers en het normale leven in Noord-Oeganda erdoor verstoord werd, begon het Oegandese regeringsleger met het bestrijden van Kony en zijn troepen.

 

Radio-uitzendingen

 

Aartsbisschop Odama heeft met collega’s de Acholi Religious Leaders Peace Initiative opgezet die de LRA en de Oegandese leiders wil bewegen tot het bereiken van een vreedzame afwikkeling van het conflict. De leiders hebben daartoe een regionale task force samengesteld om een eind te maken aan het conflict nu het in vier landen speelt. Hu boodschap is dat een vredesakkoord in 2008 uiteindelijk dan wel niet tot stand kwam, maar dat het de moeite waard is naar een dergelijk akkoord te blijven streven. Het falen van het akkoord in 2008 is volgens de aartsbisschop toe te schrijven aan een gebrek aan vertrouwen. Kony is nog altijd bang dat hij gearresteerd zal worden door het Internationaal Strafhof of dat hij gedood zal worden. Aartsbisschop Odama, die Kony diverse keren persoonlijk ontmoet heeft, is ervan overtuigd dat een andere benadering meer succes zal hebben. "Er is te weinig getracht hem persoonlijk aan te spreken zodat hij los komt van het stigma dat hem aankleeft," meent mgr. Odama. Bovendien zouden in zijn ogen radio-uitzendingen een vitale rol kunnen spelen in het opbouwen van het vertrouwen dat nodig is voor vrede. (Bron: BBC)