Aartsbisschop wantrouwt deelstaatregering Orissa

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Aartsbisschop Raphael Cheenath heeft de onderzoekscommissie van de regering in deelstaat Orissa die het geweld tegen christenen door hindoes in kaart moet brengen onbetrouwbaar genoemd. In een verklaring stelde hij gisteren dat hij "geen geloof schenkt aa
india_-_bsp_cheenath

Aartsbisschop Raphael Cheenath heeft de onderzoekscommissie van de regering in deelstaat Orissa die het geweld tegen christenen door hindoes in kaart moet brengen onbetrouwbaar genoemd. In een verklaring stelde hij gisteren dat hij "geen geloof schenkt aan de twee rechters die de regering aan het hoofd van de commissie gesteld heeft". Hij denkt eerder dat zij "de misdaden van de deelstaat en de politie die werkelijk beschamend waren, zullen toedekken". De verklaring van de aartsbisschop van Cuttack-Bhubaneshwar, in het zwaar getroffen bisdom Orissa, kwam een uur nadat de deelstaat meedeelde niet financieel te zullen bijdragen aan herbouw van door hindoes vernielde kerken. Ondertussen gaat het geweld gewoon door. Gistermorgen ontkwam een katholieke kerk in Tikamgarh maar juist aan vernieling. Op 19 oktober werden vier seminaristen in Karnataka mishandeld door leden van de hindoepartij VHP, die hen beschuldigde van "proselitisme en gedwongen bekeringen".

Aartsbisschop Cheenath was bijzonder verbolgen over het feit dat de deelstaat de leden van de commissie gekozen had zonder de gemeenschap die slachtoffer was van het geweld, daarin te kennen. Er is volgens Mgr. Cheenath een "onafhankelijke" en "sterk gemotiveerde" rechter nodig, iemand die het aandurft de verantwoordelijkheid van de autoriteiten in de deelstaat voor het aan de gang zijnde geweld te openbaren. De aartsbisschop laakte ook de aanpak van rechter Mohapatra die nu de getuigenissen van de slachtoffers wil horen voor 15 november. "Het geweld is nog altijd aan de gang," protesteerde mgr. Cheenath. "Veel christenen houden zich nog steeds verborgen in het oerwoud." Ze weten niet eens "waar ze hun volgende maaltijd vandaan moeten halen". In die omstandigheden zijn ze niet in staat hun beschuldigingen in alle rust te formuleren, aldus de aartsbisschop. (KN/AsiaNews)