Aartsbisschop veroordeelt bomaanslagen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Aartsbisschop John Onaiyekan van Abuja (Nigeria) heeft de bomaanslag op het nationale politiebureau van 16 juni streng veroordeeld. De islamistische groep Boko Haram, die eerder in juni al een bomaanslag pleegde op een kathedraal, heeft...
20110621Nigeria01

Aartsbisschop John Onaiyekan van Abuja (Nigeria) heeft de bomaanslag op het nationale politiebureau van 16 juni streng veroordeeld. De islamistische groep Boko Haram, die eerder in juni al een bomaanslag pleegde op een kathedraal, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. "De extremisten vormen een uitdaging voor alle Nigerianen en in het bijzonder voor Nigeriaanse moslims," zei de aartsbisschop. "Geen enkele moslim kan nu nog zeggen dat terrorisme niets van doen heeft met de islam."

"ik ben een man van vrede en dialoog; ik zeg moslims in onze gemeenschap altijd dat ze de extremisten uit hun groep moeten isoleren," zei hij verder. "Het is niet genoeg om te zeggen "zij horen niet bij ons", er zijn concrete stappen nodig om diegenen te identificeren en isoleren die handelen tegen het land en tegen de islam zelf." "Onze kerken hebben ook met dit probleem te maken omdat het erg makkelijke doelwitten zijn. Gebouwen zijn duidelijk zichtbaar en onbeschermd. We plaatsen geen gewapende soldaten rond onze kerken. Het zijn plaatsen om het geloof te belijden, open voor iedereen."

Regen

Het in 2002 gestichte Boko Harem (de woorden betekenen: westerse of niet islamitische opleiding is een zonde) streeft naar invoering van de sharia in Nigeria. De overleden stichter Ustaz Mohammed Yusuf, vertelde in 2009 op de BBC dat er prominente imams zijn die vonden dat het huidige westerse onderwijs vermengd is met elementen die tegen de islam ingaan. "Neem regen," zei Ustaz,"wij beloven dat het een creatie is van God in plaats van verdampt water dat gecondenseerd is door de zonnewarmte. Of de bewering dat de wereld een hemellichaam is. Als het in tegenspraak met de leer van Allah, dan verwerpen we het." Volgens Vaticaanse statistieken is 15 procent van de 146,5 miljoen Nigerianen katholiek. Vijftig procent is volgens schatting moslim , 25 procent protestant en 10 procent is aanhanger van inheemse godsdiensten. (Bron: CWN)