Aartsbisschop: strijd in Nigeria etnisch, niet religieus gemotiveerd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De aartsbisschop van Jos spreekt berichten tegen dat een kerk in brand is gestoken. Ook klopt de analyse dat de onlusten religieus gemotiveerd zijn niet, zegt hij. Het zijn eerder etnische en politieke verschillen die eraan ten grondslag liggen.
jos

De aartsbisschop van Jos spreekt berichten tegen dat een kerk in brand is gestoken. Ook klopt de analyse dat de onlusten religieus gemotiveerd zijn niet, zegt hij. Het zijn eerder etnische en politieke verschillen die eraan ten grondslag liggen.

"De analyses die tot nu toe zijn gepubliceerd over het ontstaan van de strijd, zijn niet juist.Het is gewoon niet waar dat een kerk aangevallen en in brand gestoken was." Dat heeft aartsbisschop Ignatius Ayau Kaigama van Jos, de hoofdstad van Plateau State in centraal Nigeria, aan nieuwsburea Fides gezegd na drie dagen geweld en honderden doden. "Een andere versie in de pers is dat de vonk van geweld ontstond na een aanval op de tuin van een huis van een moslim in aanbouw. Maar ook dit moet worden geverifieerd." Zei mgr. Kaigama.

Volgens de aartsbisschop zijn de oorzaken van de confrontatie eerder etnisch en politiek dan religieus van karakter. "De werkelijke oorzaak van het huidige conflict zijn net als in november 2008 de tegenstellingen tussen de Islamitische Hausa en de grotendeels christelijke inheemse bevolking, die met elkaar twisten over politieke controle in de stad."

De aartsbisschop, die met Fides sprak terwijl hij op weg was naar een ontmoeting met lokale autoriteiten en moslimleiders, zei: "Ik hoop dat deze ontmoeting er toe bij zal dragen dat de situatie opgehelderd wordt, de schade vastgesteld wordt en het exacte aantal slachtoffers bekend wordt. Er zijn nog altijd enkele omstandigheden die verhelderd dienen te worden. Zoals het gebruik van geavanceerde wapens, waarvan we niet weten waar ze vandaan komen.

"Het geweld ontstond op 17 januari. Hat aantal slachtoffers is nog niet geteld en het leger heeft de avondklok ingesteld. Jos was al eerder het toneel van ernstige strijd tussen verschillende gemeenschappen. Al in september 2001 vond er bloedige strijd plaats waarbij kerken en moskeeën afgebrand werden en 915 doden vielen.De huidige onrust in Plateau State valt in een periode van politieke onrust vanwege de afwezigheid van president Umaru Yar"Adua, die sinds november vanwege hartproblemen in Saoedi-Arabië behandeld wordt. De oppositie heeft recent nog gedemonstreerd voor meer informatie over de gezondheid van de president en over de vraag wie op dit moment het land bestuurt. (KN/Fides)