Aartsbisschop India voorzichtig over overwinning BJP

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Naar aanleiding van de verkiezings-overwinning van de nationalistische Hindoe partij Bharatiya Janata Party (BJP), heeft de Katholieke aartsbisschop van...
20121001_020_small

"Naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van de nationalistische Hindoe partij Bharatiya Janata Party (BJP), heeft de Katholieke aartsbisschop van Cuttack-Bhubaneswar, in de federale Staat Odissa, in het oosten van het land, zich in voorzichtig optimistisch getinte bewoordingen uitgelaten. Mgr. John Barwa, die op het ogenblik in Londen verblijft, zei in een telefoongesprek met Kerk in Nood: "De eerste verklaringen van Narendra Modi, de zojuist gekozen minister-president, stemmen me optimistisch. Mogelijk zijn onze zorgen onze twijfels ongegrond. Laten we de loop van de gebeurtenissen afwachten. Uiteraard respecteren we de uitspraak van de kiezers. De BJP heeft een overweldigende overwinning behaald en natuurlijk zijn de verwachtingen nu hooggespannen."

De federale staat Odissa, tot in 2011 Orissa genaamd, is in 2008 het toneel van ernstige ongeregeldheden geweest. Ongeveer 50.000 Christenen zijn voor aanslagen van nationalistische Hindoe groeperingen op de vlucht geslagen en tientallen Christenen zijn omgekomen. Mgr. Barwa vervolgt: "Indertijd waren de ervaringen met de vertegenwoordigers van de BJP niet bijzonder positief. Hun uitspraken over de minderheden waren weinig vriendschappelijk. Maar op het ogenblik dragen zij de verantwoordelijkheid voor het hele land. Nu heeft Narendra Modi benadrukt dat hij wenst dat iedereen zijn aandeel levert aan de ontwikkeling van het land. Ik zou mij verheugen als het die kant uitgaat, want dan zou duidelijk blijken dat deze staat niet alleen bestaat uit Hindoes, maar ook uit alle anderen, alle minderheden. Op het ogenblik hebben we geen andere keuze dan deze hoop die we in ons dragen te versterken.