Aartsbisschop Damascus "Dank voor verlichten van ons lijden"

woensdag, 23 december 2015
Nieuws
Aartsbisschop Jean-Clément Jeanbart uit Damascus bedankt de donateurs van Kerk in Nood in zijn Kerstwensen.
20150610-Damascus-Patriarch-George-III

Kerstmis 2015

Dierbare Vrienden,

Daar zijn we dan weer, voor het vijfde opeenvolgende jaar vieren we het Kerstfeest te midden van bombardementen. Ik weet niet hoe velen onder jullie een dergelijke deprimerende en ellendige toestand zouden kunnen overleven. Ik kan jullie verzekeren dat het heel verdrietig is deze mooie dagen, waar we ieder jaar zo verlangend naar uitkijken, door te moeten brengen met een totaal gebrek aan veiligheid, elektriciteit en, als klap op de vuurpijl, afgesloten van de rest van de wereld door een absolute boycot. Dat is een extra rede voor mij om me even los te maken van dit alles en mijn gedachten op iets aangenaams te richten met het schrijven van deze welgemeende, hartelijke goede wensen aan jullie.

Ik moet zeggen dat ik diep getroffen werd bij het vernemen van de grote tragedie die onschuldige slachtoffers gemaakt heeft in Frankrijk. Ik bid Onze Heer dat Hij Europa spaart voor een dergelijk lijden, omdat de toestand waarin wij leven, veroorzaakt door terroristen, verschrikkelijk om niet te zeggen onleefbaar is. We wensen het zelfs onze vijanden niet toe; onschuldigen zijn voornamelijk de slachtoffers. Dat de Almachtige God mededogen met ons heeft, vrede en vriendschap mag geven aan alle volkeren op aarde en ons veel genade schenkt.

Ondanks alles trotseren wij in deze zó moeilijke tijden de storm die onze arme geloofsgetrouwen geselt, zij die zijn overgeleverd aan armoede en ellende. We zullen alles doen om hen hulp te bieden in deze genadeloze, dodelijke tegenspoed. Wij blijven aan hun zijde en spreken hen steeds weer moed in. Wij geven duizenden mensen financiële steun, medische zorg, sanitaire benodigdheden, water en voedsel. Ook hebben we onlangs een centrum geopend waar bouwarbeiders een opleiding krijgen. Zij zijn begonnen met het repareren van huizen die door bombardementen schade hebben opgelopen.

Ik zou er nog wel een hele lijst aan kunnen toevoegen maar besluit liever met te zeggen dat het aan jullie, gulle gevers, te danken is dat mijn medewerkers en ik in staat gesteld worden het lijden van duizenden Christenen in deze stad te verlichten. Gedurende deze Gezegende Dagen zullen wij niet nalaten aan jullie te denken en aan de weldaden die ons in deze tijd van zware beproeving altijd weer bewezen worden.

Wij wensen jullie, uit de grond van ons hart, een Zalig Kerstmis en een héél voorspoedig Nieuwjaar vervuld van vrede, gezondheid en vreugde.

Damascus,

Aartsbisschop Jean-Clément Jeanbart