Aardbeving Papoea-eilanden treft lokale kerken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De recente aardbeving die de vorige week de papoea-eilanden rond Biak Island heeft getroffen, is niet zonder schade vorobijgegaan aan de katholieke kerkgebouwen, meldt AsiaNews. Zo liep de parochiekerk van St.-Maria in Seru op Biak...
20100621papua1

De recente aardbeving die de vorige week de papoea-eilanden rond Biak Island heeft getroffen, is niet zonder schade voorbijgegaan aan de katholieke kerkgebouwen, meldt AsiaNews. Zo liep de parochiekerk van St.-Maria in Seru op Biak zware schade op.

Pastoor Ignatius Widodo, pater van het Heilig Hart, vertelde tegenover AsiaNews dat "het kerkgebouw op het moment niet meer kan worden gebruikt." Er moeten dringend bouwkundigen komen kijken of het gebouw te herstellen valt of dat het grotendeels ingestorte godshuis geheel moet worden afgebroken. Afgelegen Seru, de hoofdstad van Yapen Regency, is slechts een half uur vliegen vanaf het belangrijkste eiland Biak. Biak is ongeveer 6 uur vliegen van Jakarta en twee van de provinciale hoofdstad Jayapura. Het is een afgelegen gebied, dicht bij Papoea Nieuw-Guinea, rijk aan natuurlijke hulpbronnen, maar vaak beschouwd als "onderontwikkeld".

Moeilijk bereikbaar

Ook de St.-Petruskerk in het onderdistrict Waropen is zwaar getroffen. Het gata om het meest afgelegen gebied van Seru, dat alleen via een twee tot drie uur durende reis met kleine boten over de rivier te bereiken is. De nederzettingen, Satuan Permukiman genoemd, zijn er genummerd. "mijn parochie omvat in SP5 slechts vijf gezinnen, in SP6 iets meer dan twintig. Daar komen nog een aantal werknemers van de lokale houtpulpindustrie bij."

Geen stroom

Er is sinds de aardbeving geen elektriciteit meer in Seru en de basisvoorzieningen zijn zeer karig. Vanaf Biak zijn per vliegtuig wat hulpgoederen worden gedropt. "De bewoners van het zwaarst getroffen gebied zijn nu aangewezen op een generator, want het ektrische systeem is ernstig beschadigd", aldus de priester. Dat hij telefonische verbinding heeft is te danken aan de zonnecellen van zijn mobiele telefoon.

Ook veel kleine protestantse kerken hebben ernstig schade geleden. De kern van Seru is klein. De stad is in tien minuten te voet te doorkruisen. Maar het is er mooi en heeft een prachtig uitzicht. De katholieken en andere christenen die er wonen zijn vooral migranten van andere eilanden zoals Centraal-Sulewesi, Java en de Molukken. (Bron: AsiaNews)