"Aanval op Italiaanse priesters tegen Kerk gericht"

vrijdag, 13 januari 2017
Nieuws
Interior_of_Santa_Maria_Maggiore_Rome

Twee priesters in Rome zijn aangevallen in de Santa Maria Maggiore Basiliek. Inmiddels is meer bekend over de dader, een 41-jarige man uit Frosinone. Deze gebruikte een glasscherf voor zijn daad. Hij is aangehouden door de politie.

Twee priesters zijn geraakt in het gezicht, van wie er een ernstig gewond is geraakt. Dat is de stand van zaken na de aanval deze avond om 18.30 in Rome in de sacristie van de Santa Maria Maggiore Basiliek door een man die volgens de onderzoekers verward zou zijn. Het scheelde maar weinig of deze geweldsdaad was uitgemond in een tragedie. De dader, een 41-jarige man die al in aanraking is geweest met justitie, afkomstig uit de provincie Frosinone, gebruikte een glasscherf voor zijn daad waarbij vele gelovigen aanwezig waren. De slachtoffers zijn twee franciscaanse Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis die werken in de sacristie van de basiliek: pater Angelo Gaeta en pater Gregorio Adolfo. Ze zijn beide naar het Umberto I ziekenhuis gebracht. Gaete heeft een diepe wond vanaf het jukbeen tot aan de kin, en werd met spoed geopereerd. Hij is bij bewustzijn en kan wellicht zondag al uit het ziekenhuis ontslagen worden. De andere pater heeft minder ernstige verwondingen.

Renzo Cerro, de dader uit Roccasecca die toen hij op de vlucht sloeg, gearresteerd werd door de politie die het plein voor de Basiliek bewaakten, heeft op het politiebureau zich geprobeerd te rechtvaardigen: “Ik heb niets tegen die twee, maar ik word niet begrepen, de Kerk begrijpt mij niet”. Volgens de informatie die kardinaal Santos Abril y Castelló, aartspriester van de Basiliek, met Avvenire heeft gedeeld, moet de man op het moment van zijn aanval hebben beweerd dat hij de ordes volgde van een sekte. Cerro, een man zonder vaste verblijfplaats en met een drugsverleden, zou volgens inlichtingenbronnen ook psychiatrische stoornissen hebben.

Bij de ontsteltenis van kardinaal Abril y Castelló voegt zich ook die van Stanislaw Rylko, die een paar dagen geleden door de paus is aangewezen als opvolger van Abril y Castelló in zijn taak als aartspriester van de Basiliek van Santa Maria Maggiore. De paus bezoekt het heiligdom altijd voor en na zijn apostolische reizen. “Ik ben erg geschokt door dit nieuws en vindt het erg dat zelfs de heiligste plekken van Rome, zoals de Santa Maria Maggiore Basiliek niet worden gerespecteerd”. De Poolse kardinaal voelt “grote solidariteit met de twee gewonde priesters. Ik ben hen geestelijk nabij, terwijl ik bid voor hun spoedige genezing. Het feit dat deze zinloze geweldsdaad in het Huis van Maria heeft plaatsgevonden doet ons nog meer verdriet. Ik bid Onze Lieve Vrouw Salus Populi Romani, Beschermster van het Volk van Rome, dat deze pijnlijke wond zo snel mogelijk heelt.