Aantal Christenen in Afghanistan groeit

woensdag, 28 oktober 2015
Nieuws
Een groeiend aantal Afghanen, onder wie ook politici, voelt zich aangetrokken tot het Christendom en komt samen in huiskerken ondanks doodsbedreigingen...
20120508_Afghanistan01

Een groeiend aantal Afghanen, onder wie ook politici, voelt zich aangetrokken tot het Christendom en komt samen in huiskerken ondanks doodsbedreigingen en aanvallen door Islamitische militanten.

 

Dat meldt BosNewsLife op basis van nieuwsberichten en rapportages van Christelijke mensenrechtenactivisten. Volgens het Christelijke nieuwsagentschap Mohabat News bevestigen "geïnformeerde Afghaanse autoriteiten" dat het Christendom zich een speciale plaats heeft verworven in het bijzonder onder jongeren "en andere lagen in de samenleving". Het aantal huiskerken "groeit enorm" aldus bronnen bij de overheid.

‘Propaganda’

Volgens de Canadese tak van ‘stem van de Martelaren" (VOMC), een organisatie die Christenen steunt die in moeilijkheden verkeren, meldt een "onafhankelijke sji"itische website" dat een Afghaanse overheidsfunctionaris meent dat er in Afghanistan sprake zou zijn van "wijdverspreide Christelijke propaganda". Volgens de bron stond vast dat "meer dan tien kerken in het geheim opereren in woonhuizen". BosNewsLife meldt zelf los daarvan vanuit Afghanistan te zijn benaderd om meer informatie over de Bijbel.

Evangelisatie

VOMC meldt ook dat verschillende parlementsleden Christen zouden zijn geworden. Een nieuwsagentschap in het Farsi schreef een reportage over deze bekeringen. Het zou daarbij om vooraanstaande personen gaan die zelf ook het Evangelie zouden verspreiden. "Het is de eerste keer dat vertegenwoordigers van het Afghaanse volk niet alleen "afvalligen" zijn geworden, maar ook zelf de taak van Evangelisatie op zich genomen hebben", aldus "Voice of the Martyrs".

Op afvalligheid van de Islam staat volgens de internationaal bekritiseerde Afghaanse wetgeving de doodstraf. Verschillende Christenen zitten om die reden in de gevangenis. Toch willen de parlementariërs "de Moslims hun diensten in het parlement aanbieden". Er worden geen namen genoemd, omwille van de veiligheid van de betrokkenen.

Beperkte godsdienstvrijheid

Hoewel er beperkte vrijheid bestaat om een andere godsdienst dan de Islam aan te hangen mogen die niet worden gepropageerd. Evenmin mogen Moslims worden opgeroepen zich tot een andere godsdienst te bekeren. Van de naar schatting 29,8 miljoen inwoners is ongeveer 0,05% Christen.

 Bron: BosLifeNews, foto: vinienco.com