‘Aanslagen gericht tegen vreedzame verhoudingen moslims en christenen’

dinsdag, 28 juni 2016
Nieuws
Een serie aanslagen op een christelijk Libanees dorp vlakbij de Syrische grens is gericht tegen de vreedzame verhoudingen tussen moslims en christenen.

Dat zegt pater Elian Nasrallah, de parochiepriester van al-Qaa, in een reactie tegenover L’Orient-le Jour.

Maandagavond pleegden drie zelfmoordterroristen op motoren dodelijke aanslagen in het overwegend christelijke grensstadje, nadat eerder bij zonsopgang vier zelfmoordaanslagen hadden plaatsgevonden. Daarbij vonden negen mensen de dood, onder wie de terroristen zelf. Er vielen vijftien gewonden.

Bij de laatste aanslagen blies een dader zich op voor de kerk en twee bij het gemeentehuis. Er raakten acht mensen licht gewond. ’s Morgens probeerde een dader een huis binnen te dringen. Toen dat mislukte blies hij zichzelf op. Terwijl de inwoners kwamen toegesneld bliezen de andere drie zich op, met tussenpozen van telkens tien minuten.

Pater Nasrallah toonde zich weinig verrast door de aanslagen. Terreurgroepen opereren als “vier jaar” in de grensstreek. Die maken deel uit van IS en de even extremistische Al-Nusrabrigade. Die proberen “de inwoners te verdrijven” en greep te krijgen op de streek die volgens de priester “een voorbeeld is van vreedzame co-existentie” tussen christenen en moslims.

Er wordt aan de randen van het stadje geregeld gevochten tussen het Libanese leger en leden van de terreurgroepen. Al-Qaa is herhaaldelijk het doelwit geweest van aanvallen en beschietingen sinds de burgeroorlog in Syië in 2011 uitbrak.

Bron: AsiaNews; foto: Al Jadeed