Aanslag op pelgrims in de Sinaï

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De jihadistische groepering Ansar al-Beit Maqdess heeft de verant- woordelijkheid opgeëist voor de terroristische aanval afgelopen weekend in de Sinaï op een bus met Koreaanse pelgrims waarbij vier mensen werden gedood en 14 gewond raakten. De Egyptische.
20140221egypte01

De jihadistische groepering Ansar al-Beit Maqdess heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de terroristische aanval afgelopen weekend in de Sinaï op een bus met Koreaanse pelgrims waarbij vier mensen werden gedood en 14 gewond raakten. De Egyptische katholieke Kerk heeft condoleances gestuurd voor de families van alle gedoden en nabijheid toegezegd voor de gewonden. in een verklaring op internet prijst de terroristische groep "een van de helden van Beit al-Maqdess" die de aanslag pleegde. De groep die verblijft in de Sinaï is verbonden met al-Qaeda en speelt een belangrijke rol in de aanslagen die de afgelopen maanden gepleegd zijn op politie en leger. De aanslagen namen toe na de afzetting van president Morsi en het bestempelen tot een terroristische organisatie van de Moslimbroederschap in Egypte.

Volgens de terroristen markeerde de aanval op 16 februari een nieuwe fase in de oorlog tegen de regering. Daarbij zouden vooral economische belangen op de korrel genomen worden die verbonden zijn met het toerisme. Het is de eerste maal in tien jaar dat een groep toeristen doelwit van een aanslag in Egypte was, hoewel bomaanslagen en bloedbaden onder alle presidenten en regeringen hebben plaatsgevonden. In dit geval was de bus gevuld met 31 Koreaanse Christelijke pelgrims , allen afkomstig uit de provincie Jincheon, die een toer maakten door Turkije, Egypte en Israël. De politie bevestigde dat de terroristen, die op zijn minst 21 jaar waren, de bus instapten en een bomgordel tot ontploffing brachten die wel tussen de 5 en 10 kilo zwaar was. Menselijke lichaamsdelen langs de weg konden geïdentificeerd worden. De bus keerde juist terug van het Sint Catharinaklooster en was op weg naar Israël. De vier doden waren de twee Koreaanse gidsen, een pelgrim en de chauffeur, een Egyptische orthodox Koptische Christen, wiens begafenis een dag later plaatsvond. "We bidden voor degenen die gedood zijn en de gewonden," zei Rafic Greiche, de woordvoerder van de Egyptische katholieke Kerk. "Maar we willen ook onze afschuw uitspreken over dit zinloos geweld."

De nieuwe ronde van geweld lijkt gericht te zijn tegen de kandidatuur voor het presidentschap van generaal Abdel Fattah Al-Sisi, die afgelopen week in Moskou was, waar hij de steun van Vladimir Putin kreeg. Maar het is vooral een poging het lucratiefste deel van de economie, het toerisme, te ondermijnen en zo de nieuwe regering te dwarsbomen.

Bron: AsiaNews
Foto: www.columbusmagazine.nl