Aanslag op kerk Aleppo tijdens Mis

dinsdag, 27 oktober 2015
Nieuws
In de Syrische stad Aleppo is zondag een aanslag gepleegd op de Sint Franciscuskerk. De aanslag vond plaats tijden de mis. Als door een wonder is niemand ernstig gewond geraakt toen rond vijf uur 's middags een gasprojectiel op de koepel van de kerk werd
ACN-20150224-20741

“Ik was me juist aan het voorbereiden op de eucharistieviering met de gelovigen”, zegt pater Ibrahim Alsabagh, Franciscaan van de Custodia van het Heilig Land, in antwoord op vragen van Kerk in Nood. "Plotseling begon alles te schudden; veel brokstukken kwamen naar beneden. Er was zoveel stof dat we elkaar niet eens konden zien. Gelukkig is het projectiel niet op de koepel ontploft, maar pas enkele seconden later toen het van het dak gleed. Als het projectiel zich door de koepel had geboord, had dit tot een tragedie kunnen leiden. Maar zoals ik tegen de gelovigen heb gezegd, de mantel van de Heilige Maagd heeft ons beschut."

Van de ongeveer 400 gelovigen in de kerk zijn er maar zes licht gewond geraakt; de materiële schade is echter aanzienlijk. Het projectiel is waarschijnlijk vanuit de oude stad afgevuurd, waar verschillende jihadistische groeperingen de dienst uitmaken. Even was er paniek, maar pater Ibrahim heeft de parochianen kalm naar de tuin van de kerk geleid, waar hij hen heeft gerustgesteld en vervolgens de communie heeft uitgereikt. “Sommigen waren verrast door mijn reactie. Maar ik vind mijn kracht in de Heer, in mijn verbondenheid met Hem, door gebed: dat geeft mij de kracht om verder te gaan en zelfs met grotere inzet nu we de schade aan onze kerk moeten herstellen.”

"Gisteren hebben de gelovigen zich weer in de kerk verzameld voor de ochtendmis. “Ze waren met velen en met vreugde hebben we opnieuw het klokgelui kunnen horen. We hopen dat de huidige chaos tot een einde komt en dat wij spoedig over dit alles kunnen praten als gebeurtenissen uit het verleden, zonder angst dat dergelijke aanslagen zich ieder moment kunnen herhalen.”

 De Franciscanen van Aleppo zijn diep betrokken bij de bevordering van de interreligieuze dialoog en bieden hulp aan alle burgers, moslims zowel als christenen.