Aanhangers Chavez intimideren Kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kerkgangers in de Venezolaanse provincie Barinas troffen vorige week zondag hun kerken aan vol met intimiderende antikerkelijke graffiti. Volgens lokale media waren de meeste kerken beklad met leuzen als "weg met de bisschop" en "vaderland, socialisme of
hugo-chavez

Kerkgangers in de Venezolaanse provincie Barinas troffen vorige week zondag hun kerken aan vol met intimiderende antikerkelijke graffiti. Volgens lokale media waren de meeste kerken beklad met leuzen als "weg met de bisschop" en "vaderland, socialisme of de dood".

De actie wordt gezien als vergelding voor een publicatie door bisschop Ramë³n Linares Sandoval van Barinas. Hij lichtte onlangs de pers in over pogingen van de socialistische autoriteiten om het diocesane seminarie te confisceren omdat het seminarie niet de juiste vergunningen zou hebben.

Blijvende dreiging

Kerkelijke medewerkers hebben inmiddels gesproken met degenen die de leuzen hebben aangebracht. Het gevaar blijft echter bestaan dat de autoriteiten beslag leggen op onroerend goed van de Kerk. Bisschop Linares Sandoval heeft aangekondigd de pers onmiddellijk te informeren indien nieuwe pogingen worden gedaan op slinkse wijze eigendommen in te pikken. De provincie Barinas is zeer onlangs bezocht door president Hugo Chë¡vez in het kader van de aanstaande regionale verkiezingen, waarbij zowel de gouverneur als de burgemeesters worden gekozen. Chë¡vez broer Adan is een van de kandidaten voor het gouverneurschap. De president heeft hem daarnaast opdracht gegeven twee lokale leiders te onteigenen. Adans vader, Hugo Chë¡vez de los Reyes, is de huidige gouverneur.

Grote zorgen

Vorige maand hebben de Venozolaanse bisschoppen hun bezorgdheid geuit over "de toenemende onveiligheid, stijgende misdaad en de minachting voor het leven". Ze noemden de komende regionale verkiezingen van "buitengewoon belang voor de toekomst van de democratie in Venezuela". "Alle katholieken en alle burgers hebben de morele plicht naar de stembus te gaan en vrij en verantwoordelijk hun stem uit te brengen in het belang van het lot van onze natie."

Bron: KN/ZENIT