8,5 miljoen deelnemers aan processie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Ongeveer 8,5 miljoen Filippijnse Katholieken heb- ben ondanks terreurdreiging deelgenomen aan de processie van de 'Black Nazarene'€¦
20120111Manilla01

Ongeveer 8,5 miljoen Filip- pijnse Katholieken hebben ondanks terreurdreiging deelgenomen aan de proces- sie van de ‘Black Nazarene’ in Manilla.

Jaarlijks trekken miljoenen Filippino’s uit alle delen van het land naar Manila waar het beeld 22 uur lang door de straten van de hoofdstad wordt gevoerd.

Dit jaar werden kopieën van het beeld naar drie door zware overstromingen getroffen bisdommen gestuurd om hun eigen plechtigheden ter plaatse te kunnen houden.

Niet bang

Volgens de Aartsbisschop van Manilla, mgr. Antonio Tagle, had de terreurdreiging een averechts effect. "Dit jaar was de volksdevotie sterker dan anders. Het organiserend comité was zich bewust van de risico’s en we hebben de afgelopen weken serieus overwogen de processie af te blazen.
Maar veel gelovigen reageerden op de waarschuwingen van de regering dat de angst voor mogelijke incidenten niets was vergeleken met het lijden van Christus aan het kruis. Ik ben ervan overtuigd dat ook zonder onze toestemming, mensen de processie toch zouden hebben gehouden."

Volksgebeuren

Filippino’s willen deelnemen aan de viering van de "Black Nazarene" om dichter bij Jezus te kunnen zijn, aldus de Aartsbisschop tegenover AsiaNews. "Alle sociale klassen doen mee aan de processie. Vooral de zieken, die hun leven wagen in de grote massa mensen die proberen het beeld aan te raken in de hoop op een gebedsverhoring. Elk jaar, worden veel mensen diep geraakt en bekeren zich, vooral de eenvoudigsten."

Overleefd

Het beeld van de Zwarte Nazarener arriveerde op 31 mei 1606 in de Filippijnen toen de eerste augustijner missionarissen voet aan wal zetten in Manilla. Het beeld werd gesneden in Mexico en stelt de Verlosser voor die valt onder het kruis.
Het beeld zou op miraculeuze wijze de brand hebben overleefd die het schip van de missionarissen trof.
Daarna doorstond het de branden van 1791 en 1929 toen de "thuiskerk" door vuur werd getroffen. Ook de grote aardbevingen van 1645 en 1863 en twee bombardementen in 1945 konden het beeld niet klein krijgen.

Bron: AsiaNews