800.000 kinderen gevlucht voor Boko Haram

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Zeker 800.000 kinderen zijn in Nigeria op de vlucht voor terreurgroep Boko Haram. Dat blijkt uit een rapport van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef dat maandag is gepresenteerd. Het aantal kinderen dat van huis en haard is verdreven, is afgelopen jaar ve

Zeker 800.000 kinderen zijn in Nigeria op de vlucht voor terreurgroep Boko Haram. Dat blijkt uit een rapport van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef dat maandag is gepresenteerd. Het aantal kinderen dat van huis en haard is verdreven, is afgelopen jaar verdubbeld.

In totaal zijn meer dan 1,5 miljoen mensen gevlucht. Ongeveer 200.000 van hen zijn de grens overgestoken naar buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger op zoek naar veiligheid. ”Een ontelbaar aantal kinderen, vrouwen en mannen is ontvoerd, misbruikt of gedwongen gerekruteerd. Bovendien worden vrouwen en meisjes verkracht en als seksslaaf gebruikt door strijders van Boko Haram", aldus Unicef maandag.

Dinsdag is het een jaar geleden dat Boko Haram meer dan tweehonderd schoolmeisjes ontvoerde in het noordoosten van Nigeria. De kidnapping leidde internationaal tot veel ophef. Het merendeel van de meisjes is nog altijd niet bevrijd. Unicef waarschuwt overigens dat de ontvoering nog maar het topje van de ijsberg is van de ”talloze tragedies".

Boko Haram zaait al jaren dood en verderf in het islamitische noorden van Nigeria. Het uiteindelijke doel van de groepering is de stichting van een strikt islamitische staat. Sinds 2009 zijn al meer dan 14.000 mensen vermoord.

Bron: Unicef