650 Vietnamezen met Pasen gedoopt

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Vietnamese Kerk zal op eerste Paasdag 650 nieuw catechumenen dopen.
vietnam_02_2009_031-200-x-133

De Vietnamese Kerk zal op eerste Paasdag 650 nieuw catechumenen dopen.

Tijdens de Veertigdagentijd zijn 200 van hen in Hanoi bezig met de voorbereiding op de doop. De overige 450 doen hetzelfde in Ho Chi Minh. Afgelopen zondag zijn ze voorgesteld aan de katholieke gemeenschap in de kathedralen van de respectievelijke bisdommen.

In Ho Chi Minh City namen meer dan 1500 gelovigen deel aan de mis die door kardinaal Pham Minh Man werd gecelebreerd. Bij het verwelkomen van de nieuwe catechumenen zei de aartsbisschop van Hanoi: "U hebt beslist Jezus te volgen. Dus bent u vandaag voorgesteld aan onze gemeenschap en staat u op de drempel om de Kerk en de familie van God binnen te gaan."

De prelaat nodigde daarna iedereen uit de nieuwkomers op te voeden door de leer van Christus te volgen. Veel van de deelnemers aan de voorbereiding op het doopsel zijn boeddhist. "Ik zag katholieken leven bij ons," vertelde een oude boeddhist. "Zij geloven in God en gedragen zich correct tegenover ons. Dus heb ik en mijn familie besloten God beter te leren kennen."

In Vietnam leven ongeveer zes miljoen katholieken, 8,5 procent van de totale bevolking. Sinds 1975 kent het land een communistische regering die godsdienstvrijheid maar mondjesmaat toestaat en godsdienstige uitingen afhankelijk maakt van de toestemming van seculiere autoriteiten. Katholieken zijn ook vaak slachtoffer van geweld en uitbuiting.Veel mensen voelen zich aangetrokken tot het geloof door het werk dat priesters, religieuzen en leken doen ten gunste van de armen en zieken. Daarom bekeren mensen zich tot het katholiek geloof, ondanks het geweld en het materialisme in de samenleving.

"Een AIDS-patiënt vroeg me onlangs met tranen in zijn ogen om hem te helpen bij het volgen van de leer van de Heer," zei de franciscaan broeder Huang. In de ogen van mgr. Dominique Nguyen Chu Trinh, bisschop van Xuan Loc, is het helpen van wezen, ouderen en armen een van de fundamentele taken van elke katholiek en dat brengt mensen naar de Kerk "De weg over bergen en door rivieren is niet moeilijk," zei de bisschop een oud Vietnamees lied citerend. "Het wordt pas echt moeilijk als we harde tijden vrezen." (AsiaNews)